Mario Blasco, president del Club Cecot Financer Fiscal, s’ha mostrat aquest dimecres preocupat per la contracció del consum a l’estat espanyol i els efectes que puguin tenir les pujades de tipus d’interès en la inversió industrial o el mercat de l’habitatge, entre altres operacions que acostumen a requerir endeutament. Ho ha fet en el marc d’una sessió organitzada pel club amb Javier García Arenas, economista sènior a CaixaBank Research, que ha expressat un cert optimisme sobre l’evolució de l’economia, amb previsions de creixement del PIB revisades a l’alça per a aquest 2023. García Arenas, però, ha alertat del repte de la inflació, en especial el preu dels aliments, i aquesta pujada “abrupta” dels tipus d’interès amb un efecte que s’acostuma a veure un any i mig més tard. “Això va començar el juliol passat i per això preveiem que a finals de l’any o el 2024 el creixement s’alenteixi, és a dir, que les taxes de creixement es moderin”, ha explicat l’economista.
García Arenas, que ja va ser convidat pel Club Cecot Financer Fiscal el passat mes de desembre per parlar de les perspectives econòmiques per aquest 2023, n’ha fet aquest dimecres una revisió. Aleshores, l’economista va pronosticar una desacceleració econòmica, però sense entrar en recessió i aquest dimecres ha constat que “no vam encertar en les precisions però aquesta recessió, com vam dir, no s’ha donat. “A l’eurozona hem tingut dos trimestres seguits, el quart del 2022 i el primer del 2023 en què el PIB s’ha reduït en un 0,1%, però parlem de caigudes tècniques“, ha explicat, alhora que ha indicat que aquestes xifres es deuen principalment a Irlanda. “Sense Irlanda hi hauria hagut un petit creixement”, ha assegurat. De fet, ha indicat que les previsions de creixement s’han revisat per a aquest 2023 i si bé al desembre se situaven en un augment del PIB d’un 0,5% ara se situen en un 0,9% a l’eurozona a tancament d’any.
García Arenas ha explicat que la inflació s’està moderant, però en alguns elements com els aliments o en costos unitaris d’alguns sectors encara hi ha inflacions altes i que, en aquest sentit, els bans centrals creuen que encara és massa d’hora per aturar la pujada de tipus d’interès. “No preveiem que els tipus comencin a baixar fins a meitats de l’any vinent. Aleshores podria començar la baixada però de forma molt moderada”, ha indicat.
La previsió de creixement a l’estat és d’un 2%
Pel que fa a l’economia espanyola, l’expert ha assenyalat que les bones dades pel que fa al turisme i el mercat de treball fan preveure un creixement del PIB el 2023 del voltant d’un 2% (el desembre la previsió que feien era d’un 1%) tot i que la segona meitat de l’any s’espera una moderació. “L’estiu s’espera bo però fa un any ja ho va ser. Per això en aquesta segona meitat no es notarà tant”, ha detallat.
García Arenas ha explicat que la contracció del consum intern està sent compensada pel sector exterior i que a hores d’ara el PIB ja ha recuperat el nivell prepandèmia. “Fins ara creixíem més que altres països europeus però continuàvem per sota del nivell prepandèmia. El primer trimestre ja ens hem situat per sobre del nivell del quart trimestre del 2019”, ha celebrat, tot recordant que a Catalunya aquest nivell ja es va assolir el tercer trimestre del 2022 i que el primer trimestre d’enguany el creixement intertrimestral del PIB ha estat aquí d’un 1,2%, el doble que el de l’estat.
“El creixement del PIB ve de la demanda externa, amb unes exportacions que creixen més que a l’eurozona. A nivell intern el consum ha caigut més d’un 1%, sense tenir en compte la inflació, però de cara els pròxims mesos esperem que es recuperi una mica”, ha dit, mentre ha assegurat que “el mercat laboral segueix anant molt bé”.
Garcia Arenas ha recordat també que la inflació a l’estat es va situar al maig en un 2,3% i que la perspectiva és “esperançadora” tot i que “caldrà veure què passa amb els aliments i certs segments”.