Diners

L’activitat augmenta el primer trimestre i el clima empresarial millora a Terrassa

Les conclusions de l’Informe de Conjuntura de la Cambra de Comerç de Terrassa aporten xifres i percepcions de tendència positiva en els tres primers mesos del 2023. Amb tot, la percepció per al segon trimestre és d’una certa desacceleració

Un polígon industrial de Terrassa / Nebridi Aróztegui

L’activitat de les empreses de la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa va augmentar una mica el primer trimestre del 2023, en comparació amb el trimestre anterior, malgrat que les expectatives eren a la baixa. El grau d’ús de la capacitat productiva de les companyies va recuperar terreny i es va situar en el 74,1%, 0,7 punts percentuals per sobre de les expectatives previstes. A més, la xifra va superar en 0,3 punts el grau d’ús del quart trimestre del 2022 i en 2,4 punts el del primer trimestre de l’any anterior, segons es destaca en l’últim Informe de Conjuntura que elabora trimestralment la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa.

Les expectatives per al segon trimestre estimen assolir un 74,3% i consolidar la tendència per sobre del 74%; una dada positiva però que encara es trobaria per sota del grau màxim assolit des de 2021 (un 76,1% el tercer trimestre del 2022).

La percepció que tenen els empresaris de la marxa dels negocis recupera optimisme durant el primer trimestre del 2023, després de sis mesos de tendència a la baixa. El clima empresarial va millorar en incrementar-se les opinions d’evolució a l’alça, del 69,4% el quart trimestre del 2022 al 71,4% el primer trimestre d’enguany; i les d’estabilitat, del 17,6% al 18,4%. A més, el percentatge de respostes negatives amb relació a la marxa dels negocis va disminuir, del 12,9% al 10,4%.

En comparació amb el primer trimestre del 2022, també va créixer el percentatge de respostes d’evolució a l’alça (70,1%) i d’estabilitat (18,1%) i va baixar el de respostes d’evolució a la baixa (11,8%).

Amb tot, la percepció del clima empresarial per al segon trimestre és d’una certa desacceleració.

Menys atur

La recuperació del grau d’ús de la capacitat productiva i la millora en la percepció del clima empresarial, que, no obstant, presenta un lleuger deteriorament en quan a les valoracions per al segon trimestre, són dos dels aspectes en què se centra l’estudi de la Cambra, que aporta, en general, unes xifres i percepcions de tendència positiva en els tres primers mesos del 2023 en relació amb el tancament de l’exercici anterior. L’informe també destaca la reducció de l’atur a la demarcació, que va registrar un dels índexs més baixos des de gener de 2021.

La Cambra assenyala que el tancament del primer trimestre del 2023 ofereix una de les millors dades d’atur registrades des del gener de 2021. El març es tancava amb una taxa d’atur estimat d’un 9,89%, amb una variació anual del -3,2%. La xifra total de desocupats a la demarcació se situava al final del primer trimestre del 2023 en les 22.103 persones, “un dels índex més baixos registrats des del gener de 2021 (llevat del juny de 2022)”, destaca l’entitat.

Contractacions i afiliats a la Seguretat Social

Pel que fa a les contractacions, la Cambra explica que el març va ser el període més dinàmic del trimestre amb la formalització d’11.223 contractes laborals a la demarcació, amb una variació mensual del 15,2% i anual del – 8,4%. El total de contractes es dividia al 50% entre temporals i fixes.

Pel que fa a treballadors inscrits en el règim general de la Seguretat Social, el primer trimestre es tancava amb 162.615 persones, el que representa un increment del 3,69% en relació amb el mateix període del 2022.

El nombre de treballadors autònoms durant el primer trimestre de 2023 se situava en 31.042 persones, un 0,87% menys que l’any anterior i un 0,69% menys que en tancar el quart trimestre del 2022.

L’activitat augmenta el primer trimestre i el clima empresarial millora a Terrassa
To Top