La farmacèutica Uriach, amb seu a Sant Cugat del Vallès, ultima a França la major adquisició de la seva història per liderar a Europa el segment del benestar i acostar-se a l’objectiu de facturar entre 450 i 500 milions d’euros el 2025, per a la qual cosa busca un soci financer que entraria al consell d’administració amb una posició minoritària, de no més del 30% del capital.
El conseller delegat de la companyia, Oriol Segarra, ha explicat aquest dijous els plans de futur de la firma en un contacte amb els mitjans de comunicació, en què ha detallat que la companyia va facturar més de 272 milions el 2022, un 15,7% més, i preveu assolir els 310 milions aquest any.
La rendibilitat de la companyia també segueix en tendència ascendent i aquest 2022 va arribar als 400 milions d’ebitda (benefici operatiu), un 5,2% més que l’any anterior, un bon resultat, segons Segarra, ateses “les dificultats de la conjuntura viscuda per la inflació, l’escassetat d’algunes primeres matèries i les dificultats de subministrament”, entre altres impactes.
El 2022, Uriach va adquirir l’empresa romanesa Medimow, dedicada als complements alimentaris per al dolor, ginecologia i pediatria, i va completar també la compra d’HuPaVir, un complement per evitar infeccions i lesions provocades pel virus del papil·loma humà.
Per fer el salt endavant i liderar el mercat de benestar, l’empresa busca fer més adquisicions i té el punt de mira posat a França, l’únic dels grans mercats de l’Europa Occidental on encara no ha entrat. Amb la mirada posada a liderar a Europa el segment dels productes d’autoconsum per a la salut i el benestar (Natural Consumer Healthcare), Uriach confia tancar a finals d’aquest any o principis del 2024 la compra d’una companyia a França.
Aquesta operació es planteja com la de més envergadura feta fins ara per la firma que té 185 anys d’història i seria superior, per tant, a la que va fer a Alemanya el 2021 per valor de 50 milions d’euros.
Aquesta compra permetrà a Uriach acostar-se a l‘objectiu de facturar entre 400 i 500 milions d’euros a l’any fixat pel 2025. “Volem tenir aquesta mida com més aviat millor”, ha dit Segarra, que ha detallat que uns ingressos d’aquesta magnitud permeten “més possibilitats de finançament”. D’altra banda, la farmacèutica també es planteja més compres a Alemanya, Països Baixos i altres mercats d’Europa de l’Est.
Després de vendre’s les plantes productives de l’Estat, l’empresa només té en propietat dues fàbriques a Alemanya i subcontracta la producció de la majoria dels seus productes.
La sortida a borsa “no està en el mapa” a curt termini però la família Uriach “és oberta de ment” i entén que si segueixen creixent a aquest ritme serà una possibilitat “d’aquí a 5 o 7 anys”.