Leitat inicia un nou projecte que buscarà fer realitat una alternativa a les tradicionals bateries d’electròlits líquids. El centre tecnològic de Terrassa coordina un nou projecte europeu, AM4BAT, que se centrarà en desenvolupar una bateria d’estat líquid sense ànode fabricada mitjançant la impressió 3D per fotopolimeració “de manera més segura i sostenible”.
La intenció és que aquesta arribi a una densitat energètica de 400 Wh/kg i 1000 Wh/L per aplicacions en vehicles elèctrics. “El projecte pretén l’assemblatge i validació d’una cel·la de 3-Ah que assoleixi una capacitat de càrrega de 70% en 5 minuts i 3.000 cicles al 80% de la capacitat inicial”, expliquen.
Les primeres formulacions d’electròlits ja s’han enviat per provar-les en el procés de fotopolimeració vat i més tard optimitzar la formulació per augmentar la conducivitat iònica.
El projecte té una duració prevista de quatre anys i compta amb finançament de la Unió Europea, amb un pressupost assignat de 4.854.773,75€ euros. A més de Leitat, que tindrà un paper cabdal en la coordinació i execució d’activitats, hi participen una desena d’entitats que van des de centres tecnològics i universitats fins a entitats de la indústria automobilística.
Els impulsors de la iniciativa defensen que AM4BAT permetrà disminuir costos de producció i temps tant per a la fabricació del càtode com de l’electròlit, reduir l’ús de liti metàl·lic i optimitzar la interfase de l’electròlit sòlid i el càtode per obtenir valors de conductivitat iònica semblants al sistema d’electròlit convencial, que presenta una major inestabilitat química i inflamabilitat.