Diners

Talamàs optarà a revalidar la presidència de la Cambra de Comerç

Natàlia Cugueró, que ja va concórrer a les eleccions del 2019, també presenta candidatura

Ramon Tala

L’actual president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, Ramon Talamàs, optarà a la reelecció. Així ho ha fet públic aquest dimecres en un comunicat en què detalla els objectius del seu equip de cara a una possible segona legislatura: “mantenir l’actual línia de proximitat amb el teixit empresarial”, col·laborant amb l’ampli ventall d’administracions i entitats per evitar ineficients duplicitats, i, “sobretot”, oferir serveis adequats a les empreses, a les quals diu que vol continuar acompanyant per potenciar la seva competitivitat i sostenibilitat.

No serà l’únic candidat a la presidència. Natàlia Cugueró, que ja va concórrer a les eleccions del 2019 i aquest darrer mandat ha estat la vicepresidenta tercera de la Cambra, encapçala la candidatura d’Eines de País, una proposta que estableix la col·laboració en la modernització, digitalització, el foment de l’exportació i el desenvolupament col·laboratiu de les empreses de la demarcació com alguns dels seus objectius.

Tot i que la legislació preveu que les candidatures per als diferents epígrafs són independents i, per tant, no estan previstes llistes globals, Ramon Talamàs lidera un grup d’empreses, fundacions i entitats que presentaran diverses candidatures a les diverses vocalies del ple de l’entitat i que en el cas de resultar elegides faran costat a la voluntat de renovació de l’actual president en el seu càrrec.

Talamàs compta també amb el suport de la Cecot, que presentarà cinc persones per a les cinc vocalies que corresponen als representants proposats per les organitzacions empresarials.

Des del grup de l’actual president de la Cambra destaquen que tot i que les empreses no tenen gènere, un 25% de les diferents candidatures estaran representades per empresàries i directives i que en conjunt, totes elles “presenten un mix entre renovació i continuïtat”. Un 38% de les candidatures estan ja presents en l’actual màxim òrgan de govern de la Cambra de Comerç de Terrassa, mentre que la resta optaran a entrar-hi en el pròxim mandat. Ubicades a diferents poblacions de la demarcació, les diverses candidatures presenten grandàries i antiguitats variades i “totes elles són empreses o entitats destacades en els seus camps d’activitat”.

Ramon Talamàs i Natàlia Cugueró

Per la seva banda, Eines de País destaca que el 60% dels empresaris i autònoms que integren la seva proposta representen a petites empreses. Així mateix indiquen que la seva llista compta amb representants d’empreses de set de les 12 poblacions de la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa, “una mostra evident de la nostra voluntat de treballar en xarxa i d’orientar la Cambra cap a una major capil·larització en el territori”, diuen.

A diferència de 2019, enguany Eines de País presenta candidatura a totes les vocalies de sufragi dels electors, que aquest any seran 35.

S’obre el termini de presentació de candidatures

Aquest mateix dimecres s’ha obert el període de presentació de candidatures per sufragi dels electors, amb representació de 35 membres al Ple de Cambra de Terrassa i per a les candidatures a proposta de les organitzacions empresarials, amb representació de cinc membres al Ple; un termini que s’allargarà fins al pròxim 7 de juny.

El 16 de juny, la persona titular de la Secretaria de la Cambra de Comerç de Terrassa presentarà a la Junta Electoral Territorial, la documentació presentada pels candidats. Serà aquest òrgan col·legiat qui, en un termini màxim de vuit dies hàbils següents al de la recepció de les candidatures presentades, proclamarà els candidats a les eleccions que se celebraran a la tardor

Al setembre es procedirà a la votació dels candidats en aquells casos en què sigui superior el nombre de candidatures al de representacions assignades per grup d’activitat o categoria amb representació al plenari.

Les eleccions, a la tardor

El procés electoral comptarà, en el cas de les candidatures per sufragi dels electors, amb quatre dies de vot electrònic en remot, del 15 al 19 de setembre, i un dia de vot electrònic presencial, el 20 de setembre (de les 10.00 a les 17.00 hores), que tindrà lloc a la seu de la Cambra de Comerç Terrassa. 

Pel que fa a les votacions als representants en el Ple de la Cambra de Comerç de Terrassa de les organitzacions empresarials, tindran lloc el 24 d’octubre del 2023 a la mateixa seu de la Cambra, on estaran disponibles paperetes normalitzades per a l’exercici del vot per part dels membres escollits per sufragi dels electors que hagin estat proclamats.

Les eleccions de l’any 2019

Per la seva banda, el termini de presentació de les candidatures de les empreses de major aportació voluntària, amb una representació de cinc membres al Ple, serà del 21 al 27 de setembre. Aquí, el Reglament de Règim Interior de la Cambra de Comerç de Terrassa preveu que els candidats seran proclamats directament electes en el supòsit que hi hagi igual o menor nombre de candidats que llocs a cobrir. En cas que es presentessin més candidatures que vocalies per cobrir, es declararan electes les que hagin manifestat el compromís d’una aportació voluntària anual per ordre de major a menor compromís d’aportació. En cas d’empat, es decidirà per sorteig per la junta electoral corresponent el mateix dia de la proclamació de les candidatures.

En les últimes eleccions, les de l’any 2019, els candidats de la llista de Talamàs van obtenir 19 de les 30 candidatures de sufragi dels electors, mentre que la llista independentista d’Eines de País, que comptava amb el suport de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i liderada per Cugueró, va aconseguir altres deu vocalies. Hi va haver també un vocal electe independent.

Talamàs va ser escollit president, el número 25 de la història de l’entitat. Agafava el relleu a Marià Galí, que havia estat al capdavant de la institució durant tretze anys i no havia optat a la reelecció.

To Top