Els Expedients de Regulació de l’Ocupació (ERO) s’han reduït considerablement al Vallès Occidental. Durant el primer trimestre d’aquest any s’han incoat a la comarca un terç dels procediments d’aquest tipus registrats el mateix període de l’any passat. Les persones afectades per un ERO s’han reduït encara més, amb una caiguda que se situa prop del 80%.
Entre el gener i el març d’enguany, al Vallès Occidental s’han autoritzat 19 ERO, quan en el mateix període de l’any passat van ser 65, la qual cosa suposa una reducció del 70,77%. L’any anterior, el 2021, però, havien estat encara molts més, 564.
La reducció s’explica sobretot per la caiguda dels ERO de suspensió de contracte, que el primer trimestre del 2022 van ser 39 i aquest any, 10. També ha estat notable el descens dels procediments de reducció de jornada, que han passat de 10 a només dos. Cal tenir en compte, però, que el 2022 va haver-hi deu expedients que combinaven aquestes dues modalitats i enguany no n’hi ha hagut cap.
Per la seva banda, els expedients d’extinció, aquells que impliquen l’acomiadament o la jubilació anticipada, han crescut. Entre el gener i març de l’any passat se’n van incoar sis i en el mateix període d’enguany se n’han autoritzat set.
Per la seva banda, les persones afectades per un procediment d’aquestes característiques han estat un total de 678, un 79,40% menys que les persones que van ser incloses en un ERO el primer trimestre del 2022 (3.292) i un 89,53% menys que les del mateix període del 2021 (6.473).
Entre el gener i el març de l’any passat, la major part de les persones afectades (nou de cada deu) ho van ser per mesures de suspensió dels contractes. Enguany, la major part també han vist suspès el seu contracte, però en una proporció menor: 73,2%; 496. A un 1,5% (10 persones) se’ls ha reduït la jornada i les mesures d’extinció, per la seva banda, han afectat 172 persones, el 25,4% del total.
La distribució sectorial mostra que 9 de cada 10 persones afectades per expedients (623) treballaven a la indústria manufacturera, 25 a l’educació, 15 en empreses d’informació i comunicacions, 13 en hostaleria i dues en construcció. Així, podem dir que les mesures de regulació d’ocupació incideixen d’una manera molt més intensa en les activitats industrials que no pas les dels serveis, tenint en compte que en el teixit productiu comarcal la indústria aplega el 14,6% de les empreses i el 22,1% de les persones assalariades i els serveis el 73% i el 72%, respectivament.
Territorialment, cinc municipis concentren el 90% de les persones afectades, sent aquestes localitats Sant Cugat del Vallès (223), Barberà del Vallès (112), Santa Perpètua de Mogoda (107), Rubí (104) i Cerdanyola del Vallès (67).
A Terrassa s’han incoat quatre dels 19 expedients autoritzats el primer trimestre d’enguany a la comarca: dos de suspensió de contracte, un de reducció de jornada i l’altre, d’extinció.
La proporció de persones afectades a la ciutat respecte del total del Vallès Occidental, en canvi, ha estat força més baixa. Només un 0,05% de totes les persones incloses en un ERO a la comarca corresponien a Terrassa, on els afectats han estat 31. A la gran majoria, 17 persones, se’ls ha suspès el contracte, mentre que a vuit se’ls ha reduït la jornada i sis han estat acomiadades o jubilades anticipadament.