Diners

Telecomunicacions i sensòrica al servei de les grans infraestructures

Controlar remotament la corrosió del formigó armat o el moviment de terres. Això permeten els sensors de l’egarenca Witeklab. La fira de la construcció Construmat ha distingit el seu Corrochip com el projecte més destacat en l’àmbit de la digitalització

El Corrochip de Witeklab s’ha instal·lat ja en autopistes, muscleres, ports i bases de molins de vent, entre altres

Com si es tractés dels inicis d’una empresa tecnològica de Silicon Valley. En un garatge del barri de Can Palet, Witeklab dissenya les seves innovadores solucions per a la construcció i el manteniment d’infraestructures: sensors capaços de controlar remotament la corrosió del formigó, monitorar la resistència i la maduresa en el procés d’enduriment, avisar d’allaus, moviments de terra o caigudes de pedres en talussos, o marcar rases i canalitzacions per localitzar-les posteriorment des de la superfície sense necessitat d’excavar.

De fet, una de les seves solucions, el Corrochip, ha estat seleccionada en el TOP3 de Construmat, que l’ha distingit com el projecte més destacat en l’àmbit de la digitalització i serà presentada el pròxim dia 24 en el marc d’aquesta fira de la construcció que se celebra a Barcelona.

Es tracta d’un sistema de monitoratge per al formigó armat que ja s’ha instal·lat, entre altres, en infraestructures portuàries, fluvials i autopistes com ara viaductes de l’A-2, els ports de Maó i Gijón, alguna plataforma de molí de vent, muscleres i dipòsits d’aigües residuals i salines.

Anticipació

Mitjançant sensors incrustats en el formigó (en els punts més problemàtics), actua com a sentinella detectant el moment en què s’inicia la corrosió i monitora en temps real l’estat de les armadures d’acer. Així, és possible anticipar-se a situacions que comprometin la integritat de l’estructura, allargar-ne la vida útil i reduir els costos de manteniment.

“És l’únic sensor a escala mundial que permet fer un control remot del nivell d’oxidació de l’armadura dia a dia”, assegura Ignasi Cairó, director de tecnologia de Witeklab, que detalla que el sistema, que es pot instal·lar en noves infraestructures com en ja existents, va néixer arran d’una tesi doctoral a la Universitat Politècnica de València (UPV) fa més de deu anys i des de fa uns tres està al mercat.

Tant aquesta com les altres solucions de Witeklab es fabriquen a Terrassa de forma subcontractada a una altra empresa. Tenen un estoc molt petit; produeixen sota demanda.

“El del formigó, fins ara, havia sigut un mercat molt poc innovador tot i ser el ciment segon material després de l’aigua que s’usa més i nosaltres estem intentant aportar coneixement per millorar els processos”, indica Cairó, que especifica que els seus clients principals són constructores i enginyeries. “Jo sempre m’havia dedicat a temes de telecomunicacions i ràdio i vam veure l’oportunitat d’aplicar-ho al sector de la construcció per donar solucions a problemes d’obra civil i grans infraestructures”, explica Cairó. De fet, la tecnologia de Witeklab explora el potencial de les comunicacions ràdio de curt, mitjà i llarg abast, combinades amb la sensòria avançada i la connectivitat dels dispositius mòbils.

L’empresa va néixer a finals del 2016 i a més del centre principal de Terrassa, són també a Andorra i al DFactory de la Zona Franca de Barcelona.

La firma compta amb un equip de sis persones i una facturació aproximada de 100.000 euros anuals i preveu multiplicar-la a través de la introducció a nous mercats. De fet, ja pensen a exportar les seves solucions a Oceania i els Estats Units. “A Malàisia tenim un distribuïdor, un soci, i també estem intentant entrar als EUA”, comenta Cairó.

To Top