Diners

L’atur juvenil creix a Terrassa, però també els afiliats

Els desocupats entre 16 i 29 anys han augmentat més d’un 10% l’últim any, però els afiliats en aquesta franja són un 6,2% més

Un jove davant l’Oficina de Treball de Terrassa / nebridi aróztegui

L’atur entre els menors de 30 anys ha tornat a créixer aquest últim mes a Terrassa, mentre les dades globals de l’atur han disminuït. Amb relació amb ara fa un any, a més, les xifres dels joves desocupats són força més elevades.

Segons les dades publicades en l’Informe mensual sobre l’evolució de l’atur registrat a Terrassa corresponent al mes de març del 2023, la ciutat va tancar el mes amb 1.796 persones d’entre 16 i 29 anys a l’atur, 54 més que el febrer, el que suposa un augment intermensual d’un 3,1%, mentre que el total de persones sense feina a la ciutat es va reduir un petit 0,67%.

Si la comparativa es fa amb la vista posada a un any enrere, els joves aturats a Terrassa són ara 175 més que el març del 2022, amb un increment, en termes percentuals, de més d’un 10% (10,8%). En canvi, el conjunt de l’atur ha baixat un 2,44%.

La taxa continua per sota de la general

Tot i això, la taxa d’atur registral dels menors de 30 anys a Terrassa continua per sota de la general. Segons les dades publicades en l’Informe mensual sobre l’evolució de l’atur registrat a Terrassa, la taxa entre els joves d’entre 16 i 29 anys és d’un 9,98%, més d’un punt i mig més baixa que la general, que és d’un 11,70%. Els aturats en aquest grup d’edat són un 14,05% del total d’aturats egarencs, mentre que la població activa en aquesta franja s’estima en 17.996 persones, un 16,48% del total de la ciutat.

Per contra, a l’altre extrem, és a dir entre els terrassencs majors de 45 anys, l’atur ha experimentat un descens l’últim mes d’un 0,47%, amb 35 desocupats menys que el febrer, i d’un 2,1% en els últims dotze mesos, amb 158 persones sense feina menys que el març del 2022. Tot i això, la taxa d’atur en aquest grup d’edat és encara més alta que la general, situant-se en un 13,72%. De fet, els aturats d’aquesta franja són un 57,52% del total d’aturats a Terrassa, mentre que la població activa estimada en aquest col·lectiu és de 53.586 persones, un 49,07% de la població activa total a la ciutat.

El creixement de l’atur entre els joves terrassencs podria fer pensar que el nombre d’afiliats a la Seguretat Social en aquest col·lectiu ha disminuït també, però no ha estat així. Segons les dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), Terrassa va tancar el passat mes de març amb 16.345 afiliats menors de 30 anys, 145 més que el febrer (+0,9%) i 955 més que el març del 2022 (+6,2%).

En general es tendeix a pensar que si puja l’afiliació a la Seguretat Social és perquè els treballadors abans parats han trobat feina. L’atur augmenta quan les persones perden la feina i s’inscriuen als serveis públics d’ocupació, produint-se a més la seva baixa en la xifra d’afiliats a la Seguretat Social. Però hi ha casos en què persones que no treballaven ni buscaven feina –conegudes com a inactives– decideixen registrar-se a l’atur i altres en què aquells que estaven abans registrats decideixen renovar la situació d’aturat i en tots dos casos no computen com a baixes a la Seguretat Social.

To Top