La Business Angels Network Catalunya (BANC), nascuda l’any 2013 a iniciativa de la patronal terrassenca Cecot i la Fundació Autoocupació amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF), va aixecar un total de 1.432.000 euros durant el 2022 per a catorze projectes empresarials catalans. La xarxa va contribuir a capitalitzar 292.000 euros en “equity” per a quatre projectes. A més, en quant a la tramitació d’ajuts i finançament mitjançant instruments de suport a la innovació, BANC va col·laborar amb deu projectes, aconseguint 1.140.000 euros en finançament per a la innovació al llarg de l’any passat, el que va suposar gairebé triplicar els resultats obtinguts l’any 2021, quan es van assolir els 400.000 euros per a nou projectes adscrits a la xarxa.
La majoria de projectes finançats s’emmarquen en el sector TIC, industrial i de serveis. Es tracta d’empreses majoritàriament catalanes, en fase emergent, innovadores i “amb un gran potencial de creixement”, asseguren des de BANC. Entre elles destaquen una plataforma que permet una comunicació dinàmica i intuïtiva entre persones i màquines gràcies a un xat dotat d’intel·ligència artificial, una empresa que dissenya i ven productes d’higiene femenina innovadors i ecològics, un taller de disseny i confecció de roba de punt, una plataforma e-learning que potencia l’entrenament corporatiu a través de la col·laboració, personalitzant-lo a la tipologia de cada client, una aplicació que digitalitza passaports per la realització de rutes turístiques i que permet la validació de visites i accions a cada punt de les rutes i una empresa dedicada a l’elaboració, distribució i venda de productes càrnics, locals i de km 0 d’alta qualitat.
D’altra banda, en el marc dels programes de foment de l’emprenedoria, l’equip tècnic de la xarxa BANC va aconseguir finançament del que se’n van beneficiar un total de 45 participants dels programes Consolida’t, Emprèn i XIP21.
Nova etapa
Per a enguany, la xarxa contempla el desenvolupament de dos projectes de finançament en col·laboració amb el Cercle de Joves Empresaris de la patronal Cecot, així com l’organització de dos fòrums d’inversió, un al juny i l’altre a l’octubre i una major aproximació a sectors industrials com el tèxtil i el químic.
Aquest 2023 BANC celebra els 20 anys des de la seva fundació i comença una nova etapa liderada per Carlota Riba Galí, vinculada a la xarxa des de finals del 2020 com a analista i consultora empresarial en el sector financer. El passat mes de gener, Riba va prendre el relleu de qui ha estat director executiu de la xarxa BANC els darrers setze anys, Àlex d’Espona, que ha assumit la responsabilitat de dirigir i coordinar la nova Oficina de Finançament de la Cecot.
Carlota Ribaés titulada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de Barcelona i compta amb un mestratge ThePowerMBA + Digital Marketing de la ThePower Business School. Durant els dos anys a la xarxa BANC, Riba ha desenvolupat gran part delsBusiness Plan i plans financers de les empreses emergents en les seves fases inicials i ha estat responsable del procés d’emparellament (“matching”) entre inversors privats i emprenedors de la majoria de projectes. Riba també ha desenvolupat tasques de consultoria en la tramitació de productes de finançament alternatius mitjançant entitats públiques i privades, i tasques d’assessorament sobre productes financers per empreses de recent creació o en etapa de creixement.