El grup siderúrgic Celsa, amb seu a Castellbisbal, impulsa juntament amb un grup de socis entre els quals es troba el centre tecnològic espanyol Atos un projecte pioner a Europa per optimitzar el seu procés de producció amb la introducció d’un sistema d’intel·ligència artificial.
El projecte s’anomena Alchimia i al costat de Celsa hi participen fins a sis entitats més, entre elles empreses i centres universitaris, amb una iniciativa que vol servir de banc de proves per a la implantació de tecnologia d’intel·ligència artificial en la indústria siderúrgica per reduir el consum energètic, optimitzar processos i avançar en la completa descarbonització.
Amb aquest projecte es persegueix reduir un 2% de consum d’energia, la qual cosa implicaria evitar 232.000 tones/any d’emissions de CO₂, i augmentar la ràtio de circularitat de la ferralla en un 5%.
Fórmula magistral
Alchimia, dit així perquè pretén extreure la “fórmula magistral” per produir acer amb la mescla ideal d’energia, recursos i qualitat de producte final, porta associada una inversió de 3 milions d’euros, dels quals fins a un 70% finançarà la Unió Europea.
Entre els objectius concrets que es pretén aconseguir hi ha la millora de la qualitat del producte, ser més eficients energèticament i en l’ús dels recursos necessaris per a la fabricació d’acer i els seus productes derivats (laminació), i finalment, implantar unes eines digitals que permetin, una vegada trobada aquesta fórmula magistral de producció basada en la millor combinació de ferralla i energia, poder-la traspassar d’un centre de producció a un altre.
Per aconseguir-ho, es crearà una plataforma per a la monitorització i presa de decisions que ha d’ajudar a prendre les decisions adequades per realitzar la millor combinació de matèria primera (ferralla) i energia, en funció de la qualitat de la ferralla a disposició (avui existeixen fins a sis tipus de qualitats diferents).
Un forn virtual per fer prediccions
La iniciativa estrella dins del projecte Alchimia és el desenvolupament d’un forn virtual per poder realitzar simulacions canviant les variables dels elements a incorporar per a la producció d’acer. Aquest forn virtual ja es troba en fase de proves a l’Estat i la intenció és que una vegada es comprovi l’èxit del seu funcionament, es repliqui el mateix model a la resta de les plantes i factories del grup Celsa, començant per les de Celsa France i també Polònia.
Els socis de Celsa en el projecte Alchimia són el centre tecnològic espanyol Atos, l’escola universitària Santana di Pisa, el centre tecnològic alemany BFI, la Universitat de Cardiff (que compta amb experts en temes socials i humans), EXUS Artificial Inteligence Labs (per a la recol·lecció de dades i la creació dels models), així com l’organització Mandat International alias Fondation pour la Cooperation Internationale i la indústria siderúrgica italiana especialitzada en la producció per al sector d’automoció Fondería de Torbole.