Diners

La Cecot forma empreses en la prevenció de conductes i violències sexuals

La patronal posa en marxa la primera acció de formació en igualtat per a empreses des de la recent presentació de la seva nova Oficina d’Igualtat

/ Nebridi Aróztegui

Més d’una setantena de persones han participat d’una jornada virtual de tres hores organitzada per Cecot Formació i Desenvolupament amb l’objectiu de donar resposta a les empreses en relació a la Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, sobre garantia integral de la llibertat sexual, en la primera acció de formació en igualtat per empreses des de la recent presentació de la nova Oficina d’Igualtat de la patronal.

Els advocats experts en responsabilitat penal, Sandra Soler, i en “compliance” laboral, Joan Arrese, han explicat, entre altres, les principals novetats legislatives, així com aspectes més concrets de cara a la seva implementació en les estratègies empresarials. La jornada ha abordat aspectes d’interès per part dels assistents com les pautes per elaborar un pla d’igualtat, l’establiment o anàlisi del sistema intern d’informació o del canal de denúncies i les responsabilitat de l’administrador si s’obvia la implantació d’un model de prevenció de delictes o “compliance penal”.

La llei, que va entrar en vigor el passat 7 de setembre, contempla l’obligatorietat per part de les empreses de promoure condicions de treball que evitin la comissió de delictes i altres conductes contra la llibertat sexual per la igualtat efectiva d’homes i dones. Així doncs, les empreses i organitzacions han d’adoptar mesures internes per prevenir conductes i violències sexuals en l’entorn laboral i també han d’establir canals de denuncies o reclamacions. La normativa també especifica que les empreses, més enllà de promoure la sensibilització i oferir formació per la protecció integral contra les violències sexuals, també hauran d’incloure en la valoració de riscos dels diferents llocs de treball ocupats per les seves treballadores, la violència sexual entre els riscos laborals concurrents.

“L’ètica és la base del ‘compliance’. En l’actualitat, dirigir una organització sense un model de compliment corporatiu en tots els seus àmbits és com conduir un cotxe sense portar el cinturó de seguretat ben cordat, ja que les conseqüències poden ser molt greus. Hem de veure el compliment normatiu no tan sols com un avantatge competitiu sinó que hem de gaudir de les seves bondats. El compliment normatiu ens ajuda a  tenir una millor reputació ja que les parts vinculades ens percebran com una empresa transparent i ètica. L’èxit a llarg termini s’assoleix amb un comportament irreprotxable i exemplar”, ha exposat Sandra Soler en el transcurs d’aquesta jornada destinada fonamentalment a perfils directius, empresaris, professionals en l’assessorament fiscal i laboral, caps d’administració, de recursos humans, de prevenció de riscos laborals i de qualitat, entre altres, interessats en conèixer i estar al dia de les darreres novetats relacionades en aquests àmbits.

“Les organitzacions empresarials, implantant les noves mesures i protocols en matèria d’igualtat de tracte i oportunitats, de garantia integral de la llibertat sexual, de no discriminació i de protecció de les garanties dels drets de les persones del col·lectiu LGTBI redueixen àmpliament la bretxa entre gèneres, optimitzen el clima laboral i preserven en el món de l’empresa a tots els col·lectius diversos”, ha destacat, per la seva banda, Joan Arrese.

La Cecot forma empreses en la prevenció de conductes i violències sexuals
To Top