Les empreses catalanes compten des d’aquest dimarts amb una nova oficina tècnica per informar-se i assessorar-se en termes d’igualtat. La Cecot ha posat en marxa una nova Oficina d’Igualtat, pensada per donar suport a petites i mitjanes empreses, que sovint tenen més dificultats per posar en marxa aquest tipus de mesures per falta de recursos.
La intenció és acompanyar les pimes en la incorporació d’iniciatives diverses, des de plans d’igualtat a registres retributius, passant per protocols per combatre l’assetjament sexual o altres mesures. La nova oficina s’estructura sobre tres eixos: acompanyament, serveis específics i informació i recursos. “L’oficina serà un paraigües per moltes de les accions que ja fèiem. La idea és que sigui un espai que ajudi les empreses a complir amb la normativa, però que també proporcioni recursos relacionats amb allò que no és obligatori perquè creiem que el compromís amb la igualtat ha d’anar més enllà del que diu la norma i que aquestes mesures són positives i realment beneficioses”, ha explicat Pere Ejarque, assessor d’igualtat de la Cecot, que ha recordat que les empreses a partir de 50 treballadors si que han d’elaborar plans d’igualtat per llei però les més petites no. “Formarem, informarem i assessorarem i ajudarem a accedir a subvencions i possibles ajudes”, ha afegit.
“Cada cop hi ha més consciència sobre la necessitat d’assolir la igualtat en tots els àmbits, també en les nostres empreses, però la legislació per si sola no és suficient, cal una actitud proactiva i compromesa amb la promoció de polítiques d’igualtat i prenguem mesures efectives”, ha exposat Xavier Panés, president de la patronal amb seu a Terrassa, que ha presentat l’oficina com una “eina al servei de totes les empreses” i una “aposta estratègica de la Cecot”.
Panés ha recogut que “és una mica lamentable haver d’acudir a dates concretes per posar en marxa una oficina que potser no hauria de caldre que existís”, però ha precisat que “la situació és la que és i hem de fer passos endavant”.
Tant ell com el secretari general de l’organització empresarial, Oriol Alba, han detallat que l’oficina se centrarà en la igualtat en el sentit més ampli, “no només des de la perspectiva de gènere, sinó des de la representació dels diferents col·lectius i sensibilitats que podem trobar representats en la societat en orientació sexual, en raça, en ideologia, en religió, etc.” “La diversitat dins de l’equip, dins de l’empresa ens dota de millor capacitat de diagnòstic, de presa de decisions i això és també un element competitiu”, ha manifestat Alba.
La nova oficina oferirà atenció presencial però comptarà també amb una pàgina web específica (www.cecot.org/igualtat), on les empreses podran accedir a informació de tota mena i recursos i guies elaborats tant des de la Cecot com des de l’Ajuntament, la Generalitat o altres adminsitracions.
Bretxa salarial i segregació vertical
En l’acte de presentació d’aquest dimarts també hi ha participat Lídia Devant, subdirectora general de planificació i desplegament de polítiques d’equitat i corresponsabilitat de la Generalitat de Catalunya, que ha recordat que la bretxa salarial de gènere a Catalunya és d’un 19,7% i que existeix també “una segregació vertical”, ja que només un 33% dels llocs directius de les empreses catalanes són ocupats per dones. “El nostre objectiu i el de la nova oficina de la Cecot és compartit. Si tenim treballadors amb bones condicions laborals, un bon ambient de treball, que poden conciliar, que no tenen bretxa… tindrem gent més contenta i això revertirà en l’empresa”, ha destacat, alhora que avançat que la Generalitat llançarà abans de l’estiu una nova línia de subvencions per a elaborar i implementar plans d’igualtat en aquelles empreses que no hi estan obligades.
L’acte també ha comptat amb la segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Núria Marín, que s’ha mostrat convençuda que la posada en marxa d’aquesta oficina serà “una mesura beneficiosa tant per a les empreses com per als treballadors i tota la societat”.