La companyia de mobles i decoració sostenible d’origen terrassenc Hannun ha tancat l’any 2022 amb unes vendes de 6,3 milions d’euros, el que suposa un increment d’un 55% respecte de l’any anterior, quan aquestes van ser de poc menys de 4,1 milions.
L’empresa, que cotitza al BME Growth, ha tancat l’exercici millorant en gairebé 50 punts la seva ràtio d’ebitda (benefici operatiu ) ajustat interanual en percentatge de vendes netes durant l’últim trimestre de l’any.
En un comunicat en què la companyia ha donat a conèixer el seu avançament de resultats no auditats, explica que el creixement ha estat impulsat, principalment, per les vendes internacionals, que ja representen el 44% del total. De fet, el 2022, la firma ha experimentat un increment dels ingressos internacionals del 214%. França constitueix prop del 17% de las vendes de Hannun i Alemanya, el 10%.
L’empresa, que acaba d’estrenar un nou centre a Castellar del Vallès de majors dimensions que el que tenia a Terrassa, ha aconseguir reduir i optimitzar els costos d’estructura, alhora que “consolida el seu camí cap a la rendibilitat i l’eficiència”, afirmen.
A escala de rendibilitat, la societat ha acabat el 2022 amb una millora del marge de contribució, pujant del 2% al 20% de les vendes netes entre el segon i el quart trimestre del 2022; una millora que Hannun atribueix a una revisió de la seva cartera de productes, a l’adaptació de preus, de millores de processos i eficiència logística i a l’increment gradual de l’ús del seu nou centre logístic a l’Europa Central i de l’Est, obert a mitjans del 2022 a Hongria i que dona servei als mercats internacionals. Hannun ha acabat l’any amb més d’un 15% de les comandes servides des d’aquest nou centre en l’últim trimestre.
També ha optimizat la seva inversió en publicitat directa millorant les ràtios d’inversió sobre vendes des del 36% el 2021 al 30% el 2022, descendint fins i tot fins al 25% en el quart trimestre de 2022. D’altra banda, la societat ha reduït el seu nombre d’empleats (directament imputats a despeses d’estructura) de 71 de mitjana en el primer semestre, a 61 empleats de mitjana en el segon semestre.
Una de les apostes estratègiques de l’empresa l’any 2022 ha estat l’adquisició d’Artesta, amb la qual ha aconseguit la penetració en noves categories i mercats. Artesta ha generat, aproximadament, 1,1 milions d’euros d’ingressos durant l’any 2022. Per a Hannun, aquesta compra ha representat un 19% de les vendes de l’últim trimestre a nivell consolidat. El mercat del Regne Unit ha suposat un 21% de les vendes d’Artesta en l’últim exercici.
L’empresa no descarta noves operacions per créixer internacionalment
La firma destaca en un comunicat emès aquest dimecres que aposta per l’expansió internacional amb aquesta nova adquisició i ja s’han aconseguit acords de producció i distribució per a Alemanya i França. “A més, després d’aquesta reeixida operació, no se’n descarten d’altres de noves per a continuar creixent en més categories i mercats”, assenyala l’empresa.
Aquest 2022 es van incorporar al catàleg de Hannun més de 350 models de productes (un 30% més), amb especial atenció en categories com ara nens, exterior, il·luminació i decoració, que s’afegeixen als més de 8.000 adquirits amb la incorporació d’Artesta al grup.
Hannun assegura haver executat també amb èxit la implementació de nous canals de venda a través de “marketplaces”, que han suposat prop d’un 10% de les seves vendes en l’últim trimestre de l’any.
“Estem molt satisfets amb la progressió del negoci i dels bons resultats obtinguts aquest últim any, creant valor a llarg termini per a l’accionista aplicant les línies estratègiques definides en el consell d’administració. Hannun es troba en el seu millor moment des de la creació de la companyia i avui participem, més que mai, en la transició sostenible d’un sector -el del moble- amb gran potencial en tota Europa”, assegura Joan Álvarez, conseller delegat de la firma.
Per part seva, Gastão Lousinha do Val, director financer de la companyia, ha explicat que “la trajectòria i l’evolució de Hannun està enfocada cap al creixement sostenible i rendible i tant la directiva com l’equip estan alineats amb aquests objectius. Aquests resultats presentats consoliden la tendència que esperem continuar mostrant en els pròxims trimestres i en la nostra estratègia a mitjà i llarg termini”.
Hannun renova l’acord amb la universitat madrilenya ESNE
L’avanáment de resultats coincideix amb l’anunci de renovació de l’acord de Hannun amb la universitat de disseny i tecnologia ESNE, de Madrid, per continuar col·laborant en accions d’investigació, transferència de coneixement, divulgació, docència i innovació en l’àmbit del disseny i la tecnologia amb una finalitat social.
El conveni entre la firma i el centre formatiu contempla també la realització d’activitats conjuntes de comunicació i formatives, promoció de trobades amb experts, conferències, seminaris, cursos i congressos. A més, junts també buscaran finançament per a la recerca i desenvolupament i pràctiques professionals per a estudiants, entre altres activitats.
L’any passat, Hannun ja va començar a col·laborar amb el grau universitari en Disseny de Producte d’ESNE per donar continuïtat a la cadira Memoria del graduat Sergio Sesmero (fabricada amb tela de formigó, procedent de la barreja de la tècnica d’impressió 3D i de l’artesania clàssica) i aprofundir en la investigació de nous biomaterials.
“Amb la renovació d’aquest acord, Hannun continua amb el seu suport als joves que desitgen dedicar-se al sector del moble i del disseny i manté el seu compromís i implicació social i en matèria de sostenibilitat, aspectes que formen part de la filosofia de la companyia”, destaquen des de la firma.