Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
La crisi energètica i les noves exigències mediambientals estan modificant les normatives i perspectives d’un dels sectors estratègics a Europa. La normativa que prohibirà vendre automòbils de combustió interna a partir del 2035 porta la indústria a una forta transformació.
Aquesta indústria està obligada a prendre noves inversions que la condueixin en un període relativament curt a ser productor d’automòbils elèctrics com a alternativa als d’explosió per abastir, com a mínim, el mercat europeu. Això vol dir que, si el mercat europeu representa actualment un 18% de les vendes globals d’automòbils, i suposa només el 8% de les emissions de CO₂ globals, la fabricació actual pot seguir produint vehicles enfocant la venda a tercers països on les exigències siguin més laxes i alhora reconvertir-se per potenciar la fabricació i venda dels elèctrics a Europa.
La transformació implicarà una forta inversió i una disminució de peces en els processos de fabricació, però una dependència molt més alta d’alguns metalls més rars i escassos. Un automòbil convencional té una dependència limitada a dos tipus de minerals escassos amb una proporció major al 0,3% en pes (coure i manganès), mentre que un vehicle elèctric necessita 8 vegades més en pes de minerals escassos i en un nombre major, fins a sis (grafit, coure, níquel, manganès, cobalt i liti). L’automòbil elèctric és més eficient, menys contaminant, però no és més sostenible energèticament ni amb el medi ambient, i no pot assolir eficiència en vehicles pesants, de manera que es necessitarà una tercera pota en aquesta adequació per als vehicles pesants, resolta teòricament amb els motors d’hidrogen, fet que donaria independència energètica a Europa i zero emissions de CO₂.
Podrem permetre’ns aquests canvis sabent, a més, que s’està desinvertint en la investigació en els motors d’explosió i posant en perill l’evolució, com fins ara, en la millora de la contaminació d’aquests motors, responsable de la reducció d’un 90% en les emissions de CO₂ i d’altres contaminants els últims 30 anys.