Un servei d’envasos retornables i reutilitzables com a alternativa als envasos de plàstic d’un sol ús en establiments de menjar preparat i restauració. Això és el que han creat els terrassencs Xavier Franco i Quim Clapés amb PactoZero.
La seva proposta consisteix a oferir envasos de polipropilè, un material lleuger i resistent, i amb dissenys propis que poden ser reutilitzats fins a més de 100 vegades. Són aptes per a nevera i congelador i també per a microones. En tenen de dues mides.
“Hem treballat per dissenyar un envàs que sigui funcional i durable, de manera que es mantingui en funcionament en el nostre model circular durant un període llarg”, assenyalen els impulsors de PactoZero, que detallen que continuen avaluant materials alternatius per oferir el menor impacte possible.
Els establiments interessats es poden unir al servei i demanar envasos per poder oferir als seus clients, que han de registrar-se a PactoZero a través d’una app mòbil on tenen un codi d’usuari i poden consultar els comerços que formen part del servei i els envasos que tenen pendents de retornar. Les tendes, per la seva banda, també tenen una app per poder portar un seguiment de les entregues i retorns.
Cada envàs porta un codi de barres per poder-lo identificar i relacionar amb l’establiment i l’usuari, que l’ha de tornar en un termini de 15 dies. No cal que ho faci a la mateixa botiga o restaurant on li’l van donar; pot anar a qualsevol comerç de la llista.
A l’usuari, quan es registra, se li demana un dipòsit que funciona com a crèdit i si no torna l’envàs en el termini estipulat, se li carrega el seu cost. Si el torna més tard, se li torna quasi tot l’import excepte una petita part per cobrir el període addicional.
El gruix del cost va a càrrec de l’establiment, que paga per envàs entregat. Franco, que té força experiència en l’envasat alimentari per a productes de gran distribució, assegura que intenten que el seu preu sigui molt competitiu, “al nivell dels envasos d’un sol ús”. “Molts establiments han optat per envasos compostables per fugir del plàstic, però aquests continuen sent d’un sol ús i et costen el doble”, diu el fundador i CEO de Zero Impact Packaging, la societat que hi ha darrere de PactoZero, que porta i recull els envasos dels establiments i els higienitza després de cada ús en el seu centre, a Terrassa.
Canviar els hàbits
La idea va començar a prendre forma a principis del 2021, el maig van crear la societat i després de treballar en el desenvolupament, a principis del 2022 van començar amb implantacions pilot en alguns establiments de llegums i menjar preparat del Mercat de la Independència. Ara estan en el moment de fer créixer el servei.
“El model pel qual apostem vol fer canviar els hàbits, però és l’únic que ens pot portar a una circularitat en l’envasat”, defensa Franco.
Tenen uns 150 usuaris registrats, però a més de l’app també ofereixen targetes amb codi disponibles en els establiments per a aquells qui vulguin començar a provar-ho sense registrar-se, així que “estem arribant a més usuaris”, precisa Franco, que detalla que els codis de les mateixes targetes es poden acabar fent servir per registrar-se també a l’app.
Ja fan servir el servei una dotzena d’establiments de Terrassa, Sabadell i Sant Cugat i preveuen arribar a Barcelona més endavant. Són botigues de menjar preparat, restauració i servei a domicili. Tenen, però, també, un projecte per implementar el servei en esdeveniments, amb els mateixos envasos per a menjar i gots.
A més, més enllà de poder tornar els envasos en els mateixos establiment, també treballen en punts de retorn automàtics a través de màquines de recollida que podrien col·locar en mercats i altres ubicacions i que funcionarien a través de la identificació amb el codi d’usuari i el de l’envàs.
PactoZero ha participat en el programa ValorTRS, organitzat per l’Ajuntament de Terrassa, per obrir oportunitats de finançament i inversió per consolidar-se i créixer. Voldrien acabar l’any amb entre 50 i 150 establiments associats i a llarg termini arribar als 1.000.