Diners

La Cecot clama contra el dèficit fiscal i alerta que perjudica la competitivitat

La patronal terrassenca, les cambres de comerç de Barcelona, Girona i Sabadell i les patronals Amec, Cecot, Pimec i FemCat se sumen a un manifest que reclama una “acció contundent” i aposta per recaptar sense “eludir” la solidaritat territorial

Foto de grup dels signants del manifest / Cedida

La Cecot, les cambres de comerç de Barcelona, Girona i Sabadell i les patronals Amec, Pimec i FemCat s’han unit aquest divendres per clamar contra el dèficit fiscal i alertar dels efectes que té per la competitivitat de Catalunya. En un manifest conjunt presentat a Barcelona, aquestes entitats han demanat una “acció contundent” que passi per “recaptar i decidir” sobre els recursos, però sense especificar un model específic de finançament. Tanmateix, els firmants no descarten eludir la “col·laboració raonable en l’equilibri i la solidaritat territorial”. El diagnòstic, elaborat pel Col·lectiu d’Economistes pel benestar, avisa també del caràcter “crònic” del dèficit fiscal, que xifren al 8% del PIB.

“Sense una gestió pròpia dels recursos econòmics generats a Catalunya no és possible assegurar en el futur el benestar dels seus ciutadans i la competitivitat de la seva economia”, asseguren els signants, que lamenten que Catalunya és la segona comunitat en aportació de recursos per habitant al tresor espanyol i és la desena en recepció de recursos, passant a la catorzena si es considera el diferencial de l’índex de preus.

“Malgrat que Catalunya es comporta amb fortalesa i amb un pes cada cop més gran de les exportacions, l’enorme dèficit fiscal fa que l’economia vagi perdent pes en tots els indicadors de benestar i vegi com el seu PIB per càpita també s’estanca en relació al d’altres regions de l’Estat o d’Europa”, argumenten.

No entren a dirimir les fórmules per aconseguir l’objectiu de gestionar els recursos econòmics generats a Catalunya , però consideren que “tots els electes a Catalunya” haurien  lluitar “de forma solidària per aconseguir aquest objectiu”.

En l’acte de presentació del manifest, el president de la Cecot, Xavier Panés ha recordat que els autònoms, les empreses, els gremis i les associacions professionals de la patronal amb seu a Terrassa són “molt crítics amb l’altíssima pressió fiscal que suportem les empreses catalanes i que ens porta a una evident pèrdua de competitivitat” i que ja han traslladat aquesta preocupació a la Generalitat. Ha reconegut, però, que una part de l’increment d’aquesta pressió ve generada pel “greu problema de finançament crònic” a Catalunya.

Panés ha proposat crear una comissió tripartida entre el govern espanyol i el català i entitats socioeconòmiques per fer el seguiment de l’execució dels Pressupostos Generals de l’Estat a Catalunya, establir compromisos polítics i definir garanties d’execució; així com per quantificar les partides no executades per sumar-les a pressupostos futurs.

To Top