Trobar feina no és una tasca senzilla i menys quan provens d’un altre país o formes part de col·lectius com el trans. Per això hi ha programes com Treball i Formació, que inclou formació i actuacions de contractació laboral i d’acompanyament per a millorar l’ocupabilitat centrant-se especialment en els grups que tenen més dificultats d’accés al mercat laboral.
Un total de 29 persones que no tenien feina han començat a treballar en el marc d’aquesta iniciativa. L’Ajuntament de Terrassa les ha contractat a jornada completa durant un any.
El programa, que arriba a la desena edició a la ciutat, incorpora enguany dues línies noves, persones trans i persones provinents d’Ucraïna, que se sumen a les línies de joves tutelats i extutelats i persones migrades en situació administrativa irregular (ACOL).
“Encara ens trobem amb xifres elevades d’atur, especialment entre la gent més jove, i tenim clar que hem de treballar perquè hi hagi més igualtat d’oportunitats”, ha reconegut aquest dijous Núria Marín, tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, que ha destacat que les 29 persones contractades “ens acompanyaran al llarg d’un any realitzant tasques amb valor social i utilitat pública”.
El programa contempla una via de formació i qualificació a través de l’experiència laboral en diferents àmbits de l’administració pública. De fet, la trentena de persones contractades reforçaran “puntualment” diversos serveis municipals o treballaran en la millora d’equipaments, edificis municipals i espais públics a través de tasques de manteniment, adequació i jardineria.
A més, durant tot el procés de la contractació s’oferiran 5.322 hores d’acompanyament tècnic a través de tutories individuals i accions grupals per fomentar la integració al lloc de treball i afavorir la integració social i cultural al territori, amb classes de català, entre altres activitats.
Al llarg de les deu edicions del programa, que enguany compta amb un pressupost de 987.319,14 euros (875.067,61 subvencionats pel SOC i 112.251,53 d’aportació municipal), l’Ajuntament ha contractat a gairebé mil persones.
Wassim Driouiche, jove extutelat: “És el primer cop que treballo amb un contracte”
En Wassim té 21 anys i fins fa uns mesos era un jove tutelat per la Generalitat. Va arribar a Catalunya procedent del Marroc. Allà havia tingut alguna feineta venent roba i fruita, però el del programa Treball i Formació és el seu primer contracte. Treballa com a conserge en una escola de la ciutat. “Estic aprenent a fer petites reparacions, a comunicar-me amb els pares de l’escola… M’encantaria poder-m’hi quedar”, assegura. “El programa m’ha obert moltes portes. M’està permetent aprendre i guanyar experiència”, diu.
Gisela Achaba, línia ACOL: “M’estic podent formar en un àmbit que també m’agrada”
La Gisela treballava de pastissera a l’Argentina i quan va arribar a Terrassa, “amb el meu marit vam treballar una mica en això, però de forma inestable pel fet d’estar en una situació administrativa irregular”, indica. Ara fa d’administrativa al Servei de Joventut. “És una oportunitat per formar-me en un àmbit que també m’agrada”, exposa. Destaca que és una oportunitat de feina, però també d’integració i explica que ha participat en altres programes d’acollida i estudiat català perquè “aquest és el lloc que hem escollit i hem d’integrar-nos-hi”.
Valentyna Pidhorna, línia d’Ucraïna: “Havia enviat molts currículums sense resposta”
La Valentyna és ucraïnesa, té 29 anys i va arribar el maig a Terrassa amb el seu nebot, del qual és tutora legal. “Estava sent molt difícil trobar feina. Havia enviat molts currículums sense resposta. Parlo anglès, espanyol, xinès, ucraïnès i rus, però sense el català ni experiència aquí és complicat”, diu la jove, que havia treballat de professora d’idiomes a Ucraïna i la Xina. Ha estat contractada com a mediadora a Foment. “El programa m’està ajudant a conèixer gent, adquirir nova experiència, practicar el castellà i aprendre català”, diu.
Ingrid León, dona trans: “Fins ara només havia tingut contractes molt temporals”
L’Ingrid havia treballat en el sector de la logística a través d’ETTs i encadenant contractes de poques setmanes. “No trobava cap contracte de llarga duració”, explica. Ara ha estat contractada per treballar durant un any com a peó logística al Servei de Patrimoni. “Aquesta oportunitat marca la diferència. Ara no tinc la preocupació que la feina em caduqui d’aquí a pocs dies. Podré desenvolupar la feina sense aquesta por”, diu. “Espero que aquesta experiència m’ajudi després a trobar una feina estable”, comenta.