El centre tecnològic terrassenc Leitat col·laborarà amb l’empresa navarresa Tecnan i el centre tecnològic navarrès Lurederra en un projecte impulsat per FCC Ámbito, filial d’FCC Medio Ambiente especialitzada en recuperació i reciclatge de residus industrials, per al desenvolupament de tecnologies de recuperació de la plata continguda en els panells fotovoltaics, així com la seva conversió a nanopartícules que puguin ser usades directament en la indústria de tintes conductives per a aplicacions electròniques.
Es tracta del projecte d’R+D+I PV4INKS, que tindrà una duració de tres anys i ha rebut finançament de l’Agència Estatal d’Investigació, que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc de la convocatòria de projectes de col·laboració publicoproivada, cofinançada pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’executiu estatal.
Es calcula que el 20% de la plata extreta a escala mundial es troba actualment en els panells fotovoltaics instal·lats i, encara que en pes és un component minoritari en la composició del panell, representa gairebé la meitat del cost dels materials emprats en la seva fabricació, per la qual cosa desenvolupar tecnologies per a la seva recuperació tindrà un impacte positiu en el conjunt de la transició energètica, defensen els impulsors del projecte.
PV4INKS es durà a terme conjuntament entre la direcció tècnica i l’àrea de reciclatge de vidre d’FCC Àmbit. En una de les seves plantes a Saragossa l’empresa està instal·lant una línia específica per al tractament de panells fotovoltaics al final de la seva vida útil i es preveu la seva entrada en marxa per a aquest any 2023. A més, dins del projecte s’investigaran alternatives a la recuperació del vidre, el material més abundant en els panells fotovoltaics, per a aplicacions d’alt valor.