Diners

Els autònoms creuen que la nova llei es queda “a mig camí”

Durant els primers tres anys de la nova llei en vigor, la quota mínima anirà baixant en quantitats molt petites

El passat dia 1 de gener va entrar en vigor la nova llei d’autònoms, que estableix una sèrie de novetats que agraden al sector, com apunta el terrassenc Enric Rius, president de l’Organització d’Autònoms de Catalunya (AUTCAT), si bé hi ha alguns punts que no acaben de convèncer. L’objectiu principal, com assenyala Rius, és que els autònoms es vagin equiparant quant a prestacions amb les persones que estan establertes en el règim general.

En línies generals, la nova llei marca que el sistema de cotització dels autònoms s’estableix per ingressos reals. Es fixen 15 trams de quotes, que oscil·len des dels 230 euros fins als 500 euros i que variaran fins a 2025, en funció dels rendiments nets.

La quota mínima serà a partir d’ara de 230 euros al mes, el que suposa només 7 euros per sota de l’anterior cotització, per als autònoms amb rendiments econòmics inferiors a 670 euros nets.

L’any vinent, la quota es reduirà fins als 225 euros mentre que, de cara a l’any 2025, encara es baixarà una mica més, fins als 200 euros. La cotització més alta serà de 500 euros mensuals, pels treballadors per compte propi amb ingressos nets mensuals superiors a 6.000 euros.

Reivindicació

“Hi ha una reivindicació que sempre hem fet, que se’ns adeqüés en el règim general. La nostra pretensió seria que els autònoms tinguessin igualtat de drets i de deures. No hi ha cap raó tècnica perquè no sigui així”, explica Rius. El president de l’AUTCAT afegeix que “des d’aquest punt de vista, ens quedem un mica a mig camí”.

Rius assenyala que amb aquesta nova llei “entrem en un sistema mixt i passem d’escollir la base sense cap restricció a, ara, en funció de què guanyem, tenir un mínim i un màxim per escollir” el tram per cotitzar.

“Els tres primers anys, a l’escala entre qui guanya 1.000 euros o qui en guanya 4.000, si es vol triar la base mínima, no hi haurà grans diferències”, assegura. D’aquí a vuit anys, recorda, “tothom pagarà una base en funció a què guanya, sense opció a escollir entre un mínim i un màxim”. Com a associació, Rius veu aquesta opció com a positiva, “en terme assegurador”.

Pel que fa als inconvenients que detecten des de l’entitat que presideix, Rius afirma que “la gent que cotitza poc i que té pocs ingressos” té una quota que consideren que “continua sent molt alta”. És un tema que, opina, no està ben resolt, com tampoc està ben solucionada la base imposable de la renda, el sistema que s’utilitza per establir que l’autònom pagui segons què guanya. “Allò que l’autònom declara a la renda no és allò que guanya -alerta Enric Rius-, sinó allò que la llei li deixa declarar”.

El màxim responsable de l’AUTCAT, sobre aquesta qüestió, detalla que “hi ha moltes despeses que fiscalment no són deduïbles” i cita com a exemple les que genera el cotxe o el telèfon mòbil, “encara que es facin servir per a la feina”.

Rius no ho troba adequat i afirma que tampoc ajuda pedagògicament. “L’autònom, de per si, sempre té el sentiment que la cotització és un impost més en comptes de veure-la en termes asseguradors o com un estalvi, cosa que dificulta la seva acceptació”, manifesta.

Rius creu que “no s’ha tocat res més” al nou text normatiu i apunta que no es parla de temes que preocupen als afiliats, com poden ser les prestacions, l’atur de l’autònom i si l’autònom pot estar donat d’alta de mitja jornada.

To Top