Diners

Els Next Generation arriben a algunes pimes però amb dificultats

Els fons europeus ajudaran a impulsar projectes tecnològics d’empreses de Terrassa. Els seus responsables lamenten, però, els terminis de presentació i resolució

AEInnova és una de les pimes de Terrassa a qui han concedit una ajuda en el marc dels fons Next Generation / nebridi aróztegui

Sembla que ho facin amb comptagotes però algunes partides dels fons europeus Next Generation han estat ja adjudicades a algunes pimes. És el cas de tres empreses de Terrassa beneficiàries de la convocatòria d’Ajudes a projectes d’investigació i desenvolupament en intel·ligència artificial i altres tecnologies digitals i la seva integració a les cadenes de valor. Són SnellOptics, Datison i AEInnova.

“Volem posar al mercat equipaments per a la fabricació de components fotònics i aquesta ajuda ens anirà molt bé per impulsar aquesta línia”, comenta Carles Pizarro, director d’SnellOptics, una empresa dedicada a l’enginyeria òptica que des de fa un temps també està desenvolupant producte propi a través de Quality Photonics Optics. “Anàvem a fer el projecte tant sí com no, però esperem que aquesta injecció de diners ens permeti accelerar-lo i fer algunes coses que potser sense no haguéssim pogut fer. Esperem poder posar la maquinària al mercat l’any 2023”, afegeix.

Pizarro explica que el procés de sol·licitud no ha estat fàcil. La van presentar l’octubre del 2021 i la resolució no va arribar fins a finals d’agost d’enguany, “quan normalment les resolucions es tenen en sis mesos”. “Són unes ajudes noves i les consultores no tenien experiència prèvia. Vam fer la memòria nosaltres mateixos. Ara estem gestionant el procés de rebre els diners i la veritat és que està sent molt complicat”, diu el director d’SnellOptics.

Per a Andrés Torregrosa, el gerent de Datision, la presentació de la sol·licitud també ha estat complexa. “Només per preparar la memòria has de dedicar un recurs específicament durant cinc o deu dies si vols tenir oportunitats i si els recursos són limitats, com en les pimes, és complicat”, diu. “Fins nou mesos després no vam saber que ens havien concedit l’ajuda, però la justificació de la dedicació és des del moment de la sol·licitud”, lamenta, a més.

En el seu cas es dediquen al desenvolupament d’algoritmes d’intel·ligència artificial orientats a la indústria i també esperen que l’ajuda els permeti impulsar i minimitzar el risc d’un projecte que s’alinea amb un dels objectius del seu pla director: desenvolupar, com SnellOptics, producte propi.

“Investiguem el desenvolupament d’algoritmes autoadaptatius orientats al manteniment predictiu d’equipament electromecànic (parquímetres, màquines de “vending”, cafeteres, màquines expenedores i escurabutxaques…), però buscant una solució no per a cada un d’ells sinó una que serveixi per a tots. Ara estem acabant la configuració i visualització de les dades i buscant socis per validar-ho en equips reals”, indica Andrés Torregrosa, el gerent de Datision.

A AEInnova també es dediquen al manteniment predictiu, en el seu cas, en la indústria, amb dispositius que s’alimenten a partir de la calor residual i que es comuniquen en una plataforma al núvol que capta i interpreta les dades a través d’intel·ligència artificial. El seu president, Raúl Aragonés, també insisteix en l’esforç “dedicat” que cal per fer una memòria competitiva i lamenta una “resolució tremendament lenta”, que s’hagi de justificar des del moment de la sol·licitud sense saber si arribarà o no i que no hi hagi un interlocutor directe amb l’administració que faci seguiment del cas. “No sabem quan arribaran els diners. No te’ls avancen i si ho fan has de fer un aval bancari”, diu. “Per a mi són uns fons mal plantejats perquè són de poc import, tarden massa a concedir-los i et demanen massa paperassa”, sosté.

Onze empreses del Vallès Occidental reben 3,8 milions d’euros dels fons Next Generation

Els Next Generation arriben a algunes pimes però amb dificultats
To Top