Diners

La recessió mòbil

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

Creix la preocupació del mercat per la desacceleració econòmica, que va contraure el PIB d’Europa, dels EUA i de la Xina el primer trimestre de forma clara, amb un escenari d’estagflació com els anys 70, i torna a aparèixer la cara més fosca i negativa que varen vaticinar alguns especialistes. Malgrat això, tenim alguns brots verds que han alimentat els rebots dels últims mesos, com el creixement del 2,9% del PIB dels EUA el tercer trimestre, o el manteniment de l’atur en mínims i el creixement de l’ISM de serveis de novembre fins als 56,5 punts. La realitat és que la recessió està afectant certs sectors i països més que a altres. Mentre els serveis creixen, el món industrial cau: l’ISM als EUA i Europa ha passat a ser negatiu amb valors per sota dels 50 punts, i a la Xina han caigut exportacions i importacions. El que és més preocupant, però, és potser la inversió de la corba de tipus d’interès. Aquesta situació anòmala està donant una oportunitat d’inversió, però no pot mantenir-se gaire temps així, i ens confirma l’escenari de futura recessió.

La recessió sembla, doncs, que és aparentment mòbil, però en realitat s’està intentant entrar en ella de forma no sobtada, ordenada, afectant de mica en mica diferents sectors. Els primers han estat l’industrial, que ja venia tocat per la pandèmia i que s’ha agreujat per la desglobalització, el món tecnològic i dels criptoactius, i ara comença l’immobiliari. De mica en mica arribarà als serveis, potser quan els altres ja hagin tocat fons.

Això està una mica en contra del pensament general que la recessió seria sobtada, especialment el 2023, esperant, al darrere, una nova fase de recuperació. En aquest escenari tindrem una economia dèbil durant un llarg període, i els inversors han de plantejar-se anar prenent a poc a poc i selectivament posicions en empreses solvents i que ja hagin fet la correcció.

To Top