Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Fa uns mesos parlàvem de l’evolució de les empreses de creixement i de les de valor. Avui dia estem veient com s’ha produït un moviment de rotació en les preferències dels inversors des de les empreses de creixement cap a les de valor. Més exactament, hi ha hagut aquest any una rotació a l’entrada de capital en actius que han abandonat momentàniament la tecnologia, l’anomenada nova economia, i han anat a parar a l’energia i a les matèries primeres, representants clàssics de l’antiga economia o economia de valor. Aquest moviment el podem veure comparant les gràfiques de valors com Amazon, Netflix o Google amb les de petrolieres com Exxon, Repsol o Shell: són totalment inverses.
Si a aquesta situació hi afegim l’escenari de pujada de tipus en un intent d’aturar l’economia per frenar el consum i corregir la inflació, és molt probable que el terra que s’espera tocar encara no s’hagi assolit. D’altra banda, també s’espera un rebot en algun moment, però no el veiem fulgurant, si no hi ha esdeveniments com un armistici. Així, quan parin de pujar els tipus, creiem que tornarà una contrarotació de nou cap a sectors de nova economia molt castigats i molt menys endeutats que moltes companyies de valor. De la mateixa manera, els rebots també vindran d’una rotació sectorial, ja que l’economia es rellançarà a determinats sectors i països abans que a d’altres.
Quan es toqui terra, molt probablement quan deixin de pujar els tipus d’interès, les primes de risc tant de bons sobirans com empresarials, així com la qualificació de risc de les empreses, especialment les més endeutades, hauran augmentat, i a l’escenari de possible terra s’hauran d’escollir bé les empreses on invertir, donant màxima atenció a la seguretat i qualitat de les mateixes i deixant en segon terme els beneficis exorbitants.