Diners

Manuel Lao, el 18è espanyol més ric

L’empresari de Terrassa recupera una posició en la llista de fortunes que elabora la revista Forbes

L’empresari terrassenc Manuel Lao, president de Nortia Capital Investment Holding, torna a situar-se un any més entre els espanyols més rics. L’expropietari de la multinacional egarenca líder en joc i oci Cirsa ocupa la divuitena posició de la llista de les 100 primeres fortunes de l’Estat que ha publicat aquest dijous la revista Forbes.

Segons el mitjà especialitzat en el món dels negocis i les finances, l’egarenc disposa d’un patrimoni valorat en 1.400 milions d’euros, una mica més del que constava a la llista de Forbes de l’any passat (1.300 milions d’euros), cosa que l’ha fet recuperar una posició en la llista, passant del 19è lloc que ocupava el 2021 al 18è actual.

En l’àmbit català, continua en la tercera posició a la qual va baixar l’any passat, per darrere d’Isak Andic, propietari de la cadena de moda Mango (primer català i dotze espanyol, amb una fortuna de 1.900 milions d’euros), i Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners (segona catalana i quinzena en el rànquing estatal, amb 1.700 milions d’euros).

Nascut el 1944 a Doña María (Almeria), Lao es va traslladar a Terrassa quan tenia dotze anys. L’any 1978 va crear, juntament amb el seu germà Juan, l’empresa Compañía Internacional de Recreativos SA, dedicada al disseny electrònic, fabricació, venda i explotació de màquines recreatives i d’entreteniment, que l’any 1983 va canviar el seu nom per Cirsa. El 1998, Manuel Lao va adquirir la totalitat d’accions del grup i l’any 2018 va vendre la multinacional, un dels líders mundials en l’activitat del joc i oci i la primera companyia del sector a Espanya, al fons nordamericà Blackstone.

Actualment Lao opera a través del hòlding d’inversions Nortia Capital, amb presència als sectors hoteler, d’infraestructures, energies renovables, residències de la tercera edat, oficines i logística i alimentació, entre altres.

La llista de “Los 100 españoles más ricos” de Forbes España continua encapçalada per l’empresari gallec Amancio Ortega, accionista majoritari d’Inditex, tot i tenir pitjors resultats que el passat exercici, passant d’un patrimoni de 67.000 milions d’euros a un de 53.500 milions d’euros, equivalent a la suma dels 27 espanyols que el segueixen en la llista (53.800 milions d’euros). La seva filla, Sandra Ortega, accionista també del grup de moda, és la segona a la llista, amb 5.400 milions d’euros (un 14% menys respecte del 2021); sent l’única dona entre els cinc primers llocs del rànquing

El president de Ferrovial, Rafael del Pino y Calvo-Sotelo; el president de Mercadona, Juan Roig; i Juan Carlos Escotet, president del Banesco Grupo Financiero Internacional i d’Abanca Corporación Bancaria, ocupen la tercera, quarta i cinquena posició, amb unes fortunes de 3.800 milions d’euros, 3.400 milions d’euros i 3.200 milions d’euros, respectivament.

Segons destaca Forbes España, en la llista d’enguany, la suma de les grans fortunes espanyoles experimenta una caiguda del patrimoni fins als 143.000 milions d’euros, un 7% menys que el 2021, quelcom que la revista atribueix al conflicte d’Ucraïna, la “imminent recessió” i el seu efecte en les matèries primeres i l’energia, les limitacions en les cadenes de subministrament, la inflació, i les intervencions del Banc Central Europeu pujant tipus d’interès, entre altres factors.

To Top