Una aplicació per detectar avaries en embarcacions d’esbarjo, saber actuar en situacions d’emergència i poder gestionar la documentació obligatòria de l’embarcació. En això es basa Keep Boat Afloat, un projecte del terrassenc Dani Marín, que després de diversos anys en el món dels xàrters nàutics va decidir “intentar aprofitar tots els meus coneixements i agrupar-los en una app”.
Marín ha estat, durant un any i mig, desenvolupant, creant i donant forma a una idea sorgida de la necessitat d’augmentar la seguretat en embarcacions de petites eslores, d’entre 5 i 15 metres.
“Molta gent que s’ha tret alguna titulació per portar embarcacions esportives m’ha contractat per acabar-los d’ensenyar el funcionament de l’embarcació, dels seus sistemes i entendre el manual d’usuari i vaig pensar que seria bo crear una guia molt visual i interactiva”, explica.
L’any passat una empresa de desenvolupament de programari el va ajudar a elaborar un prototip i aquest mes d’octubre ha presentat la primera versió de la PWA (“progressive web app”) de Keep Boat Afloat. “Hem aconseguit sintetitzar, unificar i digitalitzar el manual del propietari i la guia sanitària a bord en una única aplicació, per ser utilitzada a través del mòbil i amb la capacitat de diagnosticar avaries i disposar d’una guia d’actuació en situacions d’emergència”, destaca Marín. A més, la idea és que també s’hi pugui guardar tota la documentació de l’embarcació: permisos de navegació, certificats, assegurances…
L’app està pensada per ser usada pel navegant, “però el meu objectiu és arribar a l’usuari final a través de les empreses, que siguin les empreses les que ofereixin el meu programari als seus clients”, diu.
Cada barca o vaixell té les seves característiques pròpies, però hi ha elements comuns en totes elles i Marín s’ha centrat en les avaries bàsiques dels tres sistemes principals de tota embarcació: elèctric, hídric i propulsiu. Pensa, però, en oferir una tarifa “prèmium” per personalitzar l’app al gust de l’empresa i en funció de les seves embarcacions o fins i tot incloure el programari de Keep Boat Afloat en una aplicació que ja tingui l’empresa.
“No hi haurà sensors a l’embarcació connectats amb l’app sinó que li diràs a l’app què t’està passant i et respondrà dient quina pot ser l’avaria que hi ha i com solucionar-la”, explica Marín.
La intenció del terrassenc és testejar ara la PWA (el programari es pot descarregar a través d’una web, però encara no existeix en forma d’app disponible a Google Play i AppleStore), veure si funciona i què caldria millorar i buscar empreses interessades a poder disposar d’aquesta eina que l’ajudin a finançar la creació de l’app mòbil.
Segon premi a la innovació del Clúster Nàutic
Keep Boat Afloat, la proposta de Dani Marín, va quedar en segona posició en la VII edició dels premis a la innovació en el sector nàutic, organitzats pel Clúster Nàutic Català i lliurats divendres passat durant el saló nàutic de Barcelona. Part del premi és el pagament de les despeses de constitució de l’empresa, un pas que Marín té pensat fer de cara a l’any vinent.
A més, el programari de seguretat i diagnòstic Keep Boat Afloat ha estat seleccionat també per a participar en la primera edició del Blue-Up, un programa de suport a empreses emergents innovadores en el marc de l’economia marítima sostenible. Està impulsat per Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, i Aticco Lab.