GasGas va inaugurar aquest divendres una nova planta a Terrassa que el president Aragonès va destacar com a mostra de la reindustrialització de Catalunya. Volem que el pes d’aquest sector creixi en el conjunt de la nostra economia. Ara estem en un 20,3%, però volem arribar al 22% el 2025 i al 25% el 2030. La indústria és un sector que arrossega la resta i que ha estat clau per a la història d’aquest país i aquesta ciutat. Terrassa és un dels cors industrials de Catalunya i volem que també ho sigui en el segle XXI.
Terrassa compta ara amb unes 335 empreses menys que el quart trimestre del 2019. La indústria, en concret, té unes 100 empreses menys. Què cal fer per captar inversions? Crear les condicions òptimes, posar-ho fàcil. Que la indústria noti que hi ha una administració que fa un discurs industrialista, que no vol dir un discurs arrelat a uns elements que són propis del segle XX sinó a aquesta indústria moderna, que és digital, que és sostenible, que posa les persones al centre, que incorpora els avenços tecnològics més disruptius. El Vallès és un dels motors industrials no només del país, sinó d’Europa i això no ho volem perdre.
El sector empresarial demana una simplificació administrativa per facilitar l’activitat. No pot ser que hi hagi projectes que no s’acaben concretant perquè els terminis administratius són massa llargs. Per això estem treballant en l’agilització administrativa, perquè som conscients que ha de millorar. Hem presentat, per exemple, la cobertura de la finestreta única empresarial amb un conveni que ja afecta gairebé la totalitat del país. Hem treballat també amb el decret de desplegament de la llei de facilitació de l’activitat econòmica, que fomenta, entre altres, la cultura del règim de notificació prèvia. A més, establim la possibilitat que hi hagi projectes estratègics que tinguin un “fast track” administratiu.
“Som conscients que cal treballar en l’agilització administrativa i ho estem fent”
Alguns empresaris consideren que no n’hi ha prou, que hi ha una hiperregulació i demanen, entre altres, aplicar el principi de compensació normativa “one in, one out”. De lleis, n’hi ha d’haver les necessàries. N’hi ha que fa molt de temps que estan en vigor i que s’han demostrat molt útils i d’altres que fa menys que es van aprovar, però que ja avui presenten disfuncions. No és una qüestió de quantes lleis hi ha, sinó de quin servei fan a la societat.
Entitats com la Cecot o la Cambra de Comerç de Terrassa han demanat en diverses ocasions més diàleg i col·laboració entre administració i empresa. Nosaltres ens presentem com el departament de la concertació, del diàleg social. Aquest és un govern que ha fet del diàleg i la negociació la seva bandera política i si ho fem en uns determinats àmbits, també ho hem de fer en altres. Penso que amb tots els agents econòmics hi tenim un diàleg fluid i constructiu. Ens podem entendre més o menys, però el diàleg és constant.
“Amb tots els agents econòmics hi ha un diàleg fluid”
Un altre punt clau per a l’activitat econòmica són les infraestructures. Què farà el Govern de Catalunya amb l’acord per la Ronda Nord? Hi ha alternatives i hem de tenir una mirada global del Vallès i del país, que pensi en la mobilitat del segle XXI, que incorpori tota la xarxa de carreteres, però especialment altres mitjans com el tren. Hem de fer compatible aquesta transformació amb la competitivitat de les empreses i el benestar dels ciutadans, que implica poder moure’s lliurament i de forma fàcil.
I la Ronda Nord on queda? Es farà o no es farà? Insisteixo en el que hem dit sempre i insto a escoltar el conseller de Territori, que és sabadellenc, coneix perfectament la situació i en els pròxims mesos anirà desgranant quina és l’agenda política del seu departament.
Preocupa la inflació. Per lluitar-hi l’aprovació dels pressupostos del 2023 serà clau. Confien a poder-los tirar endavant ara que Junts ha sortit del govern? Són absolutament necessaris per fer front a les dificultats objectives que estem vivint, però també són una plataforma per continuar treballant en la transformació del model productiu de Catalunya i és imprescindible que els aprovem. El que no s’entendria és que qui ha promogut l’elaboració d’aquest projecte de pressupostos, ara no els votés. Una cosa són els càlculs partidistes i polítics que pugui fer una formació i l’altra, és pensar en una eina que és bàsica per ajudar la ciutadania i les empreses.
“Els pressupostos són clau per transformar el model productiu i confiem a aprovar-los”
I si Junts no els vota? Aquesta és la nostra principal hipòtesi de treball i insistirem en aquesta via. Dit això, el diàleg amb tots els grups parlamentaris està obert. Aquest és un govern que tindrà la voluntat d’aprovar diferents propostes al Parlament i de treballar amb el conjunt dels grups parlamentaris.