La Cecot celebra que el Congrés dels Diputats hagi donat aquesta setmana llum verda al projecte de llei de reforma de la llei concursal. “Sempre hem dit que tan important és impulsar la creació d’empreses com fer els màxims possibles per mantenir i ajudar les empreses que fa anys que estan desenvolupant la seva activitat”, diu Xavier Panés, president de la patronañ, qui sosté que “hauríem de fer una aposta social conjunta per evitar l’estigmatització a l’empresa que ha d’entrar en un procés de reestructuració per ajudar-la a reeixir”.
L’entitat demana al Govern que posi els mitjans necessaris per desplegar la nova llei “adequadament” i que els temps processals s’escurcin “ja que en l’àmbit de l’empresa l’agilitat en la presa de decisions és de vital importància”.
Segons assenyala l’organització multisectorial, la reforma afronta un seguit de limitacions de la legislació concursal espanyola actual. Un dels canvis que des de la patronal es considera de major importància és la introducció dels plans de reestructuració que, tal com preveu la llei, han de constituir un instrument preconcursal important, dirigit a evitar la insolvència, actuant en estadis previs a la situació de concurs.
Addicionalment la reforma de la llei preveu la introducció del procediment concursal especial per a micropimes, que deixa en mans de la mateixa microempresa la gestió del concurs, prescindint d’administradors concursals, advocats i procuradors.
La patronal terrassenca Cecot creu que això suposarà una reducció de temps i cost dels processos concursals, però, alhora els preocupa perquè significarà que la microempresa concursada s’hagi de dotar d’un conjunt de formularis, documents electrònics i altres mitjans per poder-ho implementar.
L’associació empresarial considera també interessant el procediment d’insolvència únic, que permet vehicular tant situacions concursals, ja sigui d’insolvència actual o imminent, com les preconcursals, on existeixi una probabilitat d’insolvència. També considera innovadora l’aparició de la figura de l’expert en la reestructuració, de nomenament voluntari, a excepció d’alguns casos que és obligatori.
Alhora, l’entitat considera especial importància el procediment de segona oportunitat, que amplia la relació de deutes exonerables i introdueix la possibilitat d’exoneració sense liquidació prèvia del patrimoni del deutor, i amb un pla de pagaments, permetent així que aquest conservi el seu habitatge habitual i els seus actius empresarials.