La internacionalització és una via de creixement molt important per a moltes empreses i a European Flavours & Fragrances (EFF) Spain ho tenen clar. La firma, de Rubí, té una clara vocació internacional des de la seva creació el 2013.
Guardonada amb el Premi Cambra 2022 a la Internacionalització, la firma vallesana es dedica a la fabricació i la comercialització d’aromes destinades a la indústria de l’alimentació i les begudes. Actualment, exporta els seus productes a 36 països d’arreu del món.
“El fet d’estar a Catalunya o Espanya no és una raó perquè nosaltres ens enfoquem al mercat domèstic o nacional. La nostra estratègia passa pel desenvolupament de mercats emergents. La nostra missió és elaborar a Catalunya un producte de qualitat europea i posar-lo en el mercat emergent a un preu que aquests clients puguin acceptar. Parlem de mercats tan diversificats com Malàisia, Pakistan o Filipines, Nigèria, Kènia o Uganda, Turquia, Iran o l’Aràbia Saudita o Ucraïna, Rússia i països de l’Europa de l’est. Enviem des de paquets de 25 quilograms fins a comandes de 16 tones”, explica Frederic Joubert, director general d’EFF Spain.
El seu model es basa en l’exportació directa. Joubert assegura que per a ells, és molt important entendre què vol desenvolupar el client, quin producte vol posar al mercat “perquè al final el cor que dona vida al producte és l’aroma”. Hi ha molts països, però, on no poden estar presents físicament. Per això tenen una xarxa d’agents i distribuïdors comercials exclusius.
Joubert comenta que a Europa, el client demana cada cop més productes naturals, però “en els mercats emergents seguim amb aromes no naturals, el preu dels quals és molt més assequible que un aroma natural”.
La feina que duen a terme els aromistes de la companyia és força complexa. “Amb el paladar europeu que tenim hem d’entendre els gustos d’aquests països emergents o en vies de desenvolupament i desenvolupar aromes que satisfacin les necessitats dels nostres clients”, confessa el director general de l’empresa, que explica que “ens envien caixes de producte de mercat i organitzem tastos de manera regular per entendre quin és el gust de cada mercat i a partir d’aquí desenvolupar un producte que s’assembli al gust que estan buscant”.
Joubert reconeix que Àfrica és un objectiu estratègic per a la firma. “No es pot comparar a nivell d’estratègia comercial ni de cultura gustativa l’Àfrica de l’est amb l’Àfrica occidental, el Magreb, l’Àfrica subsahariana o Sud-àfrica. És un continent molt interessant i allà és on volem posar els nostres esforços comercials”, assenyala.
Joubert diu que no poden competir amb les multinacionals a nivell de fabricació local, però que el fet de ser una empresa petita, els fa més àgils, flexibles i ràpids a l’hora d’exportar. “Per a nosaltres és molt difícil competir amb les grans companyies del sector. Busquem estar on ells no estan i a Àfrica aquestes grans empreses no produeixen localment”, indica.