Biología y Filtración, SL (Bio-Fil) va néixer l’any 2011 i es dedica a la creació, patent i millora dels sistemes de tractament de les aigües residuals, tant municipals com industrials. Compta amb oficines a Terrassa i a Santa Eulàlia de Ronçana i ha guanyat el Premi Cambra 2022 a la Innovació.
Al llarg dels anys, Bio-Fil ha registrat diferents patents de sistemes biològics i de productes. Darrerament, ha dissenyat un nou procés innovador, anomenat AEMBBR-MBR, que unifica dues tecnologies en una de més compacta i permet augmentar la capacitat de tractament d’una depuradora, tant municipal com industrial, sense necessitat d’ampliar l’obra civil, eliminant la totalitat de la matèria orgànica i també una gran part dels contaminants emergents, com ara fàrmacs, disruptors endocrins, etc.
Josep Petit, assessor extern de Bio-Fil i director tècnic adjunt del projecte, detalla que l’estudi es va desenvolupar a la planta depuradora municipal de Manresa, tractant en paral·lel les mateixes aigües residuals que la planta real, i van aconseguir passar 3,8 vegades més de cabal. “Si en una depuradora normal passen 1.000 metres cúbics; amb el nostre sistema en poden passar 3.800”, diu.
“A Espanya hi ha moltes depuradores antigues. Hi ha moltes localitats que han anat augmentant la població i amb un sistema tradicional de tractament d’aigües haurien de fer una obra civil nova per augmentar la capacitat de tractament, però amb el nostre sistema no fa falta”, destaca Petit.
Col·laboració amb la UPC
El projecte s’ha dut a terme en el marc del programa Ris3Cat d’ACCIÓ, de la Generalitat de Catalunya. S’ha desenvolupat al llarg de dos anys i mig i ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). De fet, Bio-Fil acostuma a col·laborar amb la universitat en els seus projectes.
La solució ha estat presentada recentment a IFAT, fira líder mundial de gestió d’aigua, aigües residuals i matèries primeres, i ja ha generat interès. De fet, l’empresa ja treballa en les propostes tècniques i estudis econòmics per a un projecte amb aquest sistema al Brasil i un altre en una fàbrica de formatges de Mèxic.
El setembre, a més, començaran un estudi pràctic centrat en un nou tractament per a la recuperació i reutilització de l’aigua de tintura i esbandida en empreses que tenyeixen cotó. Faran la prova pilot en una empresa tèxtil de Llinars del Vallès.