El Digital Impulse Hub (DIH), una aposta estratègica, sense ànim de lucre, per donar suport a la transformació digital de les pimes i de l’administració local liderada per la Cambra de Comerç de Terrassa, ha rebut el “Seal of Excellence” per part de la Comissió Europea per formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs (EDIHs) del Digital Europe Programme. Amb una puntuació de 13 sobre 15 punts, que suposa la qualificació de “projecte d’alta qualitat” per part de la Comissió Europea, el DIH se situa com a membre de ple dret de la xarxa de hubs digitals. Així, el DIH té el dret de participar en les convocatòries restringides del Digital Europe Programme.
Les restriccions pressupostàries per distribució territorial d’aquesta convocatòria, però, provoquen que el Digital Impulse Hub no rebi finançament directe de la Comissió Europea, que a Catalunya rebrà el projecte DIH4CAT, liderat per la Generalitat de Catalunya. Així, la Comissió Europea ha emplaçat als socis fundadors del Digital Impulse Hub a obtenir altres fonts de finançament amb la recomanació explícita de les autoritats europees per aconseguir-la a través de fons alternatius estatals provinents dels fons Next Generation.
El Digital Impulse Hub (DIH) ha estat fruit d’una iniciativa de col·laboració publicoprivada, amb l’objectiu d’impulsar la transformació digital, la digitalització de la indústria i el comerç, l’administració local, la formació, el creixement d’empreses emergents digitals, la innovació i la competitivitat internacional de les pimes.
Els socis fundadors del DIH són la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia, la Universitat Oberta de Catalunya, el Consorci Localret, els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès, el Consell General de Cambres de Catalunya i la Cambra de Terrassa.
La resolució de la Comissió Europe destaca el DIH com a projecte consolidat, que s’adapta amb als requisits de la convocatòria del Digital Europe Programme per contribuir al progrés en la digitalització de les empreses i les administracions catalanes. També han estat molt ben valorades les aliances establertes entre els diferents socis del Digital Impulse Hub, professionals i amb experiència en digitalització i innovació, així com la capacitat de planificació i distribució de rols adient al pla d’actuació de la Unió Europea en matèria de digitalització.
Els membres fundadors del Digital Impulse Hub ja han iniciat els tràmits per poder comptar amb el finançament estatal, que el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital es va comprometre a aportar als DIHs reconeguts a la xarxa europea que complissin amb els requisits de la convocatòria i del tall marcat per la Comissió Europea. Aquests fons dels que disposa el Ministeri, provinents dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus (ESIF) o dels Fons de Recuperació i Resiliència (RRF), són programes operatius que estan destinats a finançar centres d’innovació digitals addicionals a Europa.
Les entitats col·laboradores
A més de les entitats fundadores, l’ecosistema del Digital Impulse Hub compta amb les següents entitats com a col·laboradores: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Ajuntament de Tarragona, CaixaBank, Clúster Audiovisual de Catalunya, Comertia, Datision, EdutechCluster, Enterprise Europe Network (EEN), GenTIC, GFT, IMANcorp Foundation, La Salle Universitat Ramon Llull, Ricoh, Seed&Click!, TecnoCampus, Telefónica, Universitat de Girona i Universitat Rovira i Virgili.
A més, el Digital Impulse Hub compta amb la següent xarxa internacional de col·laboradors: Digital Accelerator of Latvia (Letònia), Digital Innovation Zone Romania (Romania), EDIH HPC-DA (Alemanya), EDIH ON (Alemanya), EDIH4URBANSAVE Hamburg (Alemanya), EDITH South Hesse (Alemanya), EDTech Station (Bèlgica), GRdigiGOV (Grècia), Rebrain Western Greece (Grècia) i Smart Secure Cities (Polònia).
Cambres de comerç, universitats i administració uneixen forces per la digitalització