Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Amb l’escenari actual provocat per la guerra entre Rússia i Ucraïna, hem entrat en un nou canvi estructural dins el món de les inversions.
Des de la globalització i durant tota la fase expansiva pre i postpandèmica el món semblava haver arribat a una equitat econòmica entre els diferents països, fet que feia que les inversions poguessin portar-se a terme en qualsevol país, només tenint en compte l’efecte divisa corresponent. Aquest miratge de pau i de concòrdia no política, però sí, de col·laboració econòmica mundial, s’ha tornat a trencar, apareixent de nou l’esquema dels blocs i de la guerra freda, que va perdurar quasi mig segle després de la Segona Guerra Mundial, fins a la Perestroika i el desmembrament de l’URSS. L’enfrontament actual entre occident i el bloc capitanejat per Rússia i la Xina (diríem, l’antic bloc comunista), torna a surar, i fa que les inversions no només s’hagin d’estudiar en termes fonamentalment econòmics, com fins ara, amb l’afegit d’aquest últim any de les inversions sostenibles i d’acord amb les bones pràctiques, sinó que caldrà afegir-hi un nou risc inherent a la pertinença a un bloc o l’altre del panorama geopolític. Aquest risc, moltes vegades de difícil quantificació respecte al possible impacte als mercats, i també de difícil prevenció doncs mai saps on es produirà la nova tensió, però sense dubte el que és evident, que quan s’han produït, com és en l’actualitat, l’afectació als mercats ha estat bastant significativa.
Malgrat tot, seguim els inversors prenent el pes dels factors macroeconòmics com a principal eina de decisió a l’hora de gestionar els riscos de la inversió, aquesta s’ha tornat més complexa i polifacètica a l’afegir-se-li aquests nous condicionants de sostenibilitat i ara de risc geopolític, fent pujar la volatilitat, que s’ha convertit en un factor determinant a l’hora de gestionar les carteres.