Diners

H-Zero, una planta pionera referent en economia circular

La firma terrassenca Hercal ha inaugurat la primera planta de l’Estat dedicada a la valorització de residus petris per fabricar formigó reciclat. Les autoritats qualifiquen la iniciativa d’exemple a seguir per avançar cap a un nou model productiu més sostenible

“Aquesta iniciativa s’inscriu perfectament en la transformació del model productiu que volem i necessitem pel país”. Amb aquestes paraules s’ha referit aquest dijous el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, a una de les empreses terrassenques del moment, Hercal, especialista en demolició circular d’edificis, naus i grans instal·lacions industrials realitzant la gestió integral de les obres de demolició.

La companyia ha inaugurat la seva planta de valorització de residus de la construcció H-Zero, instal·lació pionera a l’Estat que permet transformar els residus de la construcció en àrids reciclats rentats d’excel·lent qualitat, aptes per al seu ús en la fabricació de formigó a la planta Eco-Concrete, ubicada a les mateixes instal·lacions.

“Tenim una emergència climàtica i no n’hi ha prou en reduir les emissions de CO2 en els processos productius, també hem de ser capaços de construir projectes d’economia circular, de valorització de residus que ens permeten reduir la petjada de carboni i alhora reduir la disposició de recursos naturals. Aquest és el gran valor d’aquest projecte”, ha insistit Torrent.

Ubicada a la carretera de Montcada, la planta H-Zero es va començar a construir el febrer de 2020 i va entrar en marxa el novembre següent. En el seu primer any de vida, va gestionar més de 100.000 tones de material i va fabricar més de 35.000 metres cúbics de formigó amb àrid reciclat, un material que s’ha utilitzat en diversos projectes tant d’obres privades com civils com el nou centre d’Amazon a Montcada i Reixac, el passeig de Colom de Barcelona, l’última fase d’esponjament i pavimentació d’una nova plaça a Ca n’Anglada o la nova seu d’Hercal, que incorpora 3.000m² de plaques fotovoltaiques.

“Per a Terrassa és un orgull tenir a la nostra ciutat una instal·lació industrial pionera que situa la nostra ciutat en l’avantguarda tecnològica d’un sector clau. El que avui inaugurem és una planta industrial que pertany al futur, que anticipa el que serà el futur de la construcció, centrat en la sostenibilitat i la digitalització”, ha destacat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, per a qui aquest projecte “marca el camí a seguir a moltes empreses, a l’administració pública i al conjunt del país”.

Els processos que es duen a terme a H-Zero permeten reduir la necessitat d’abocadors i racionalitzar l’ús de les pedreres per a la fabricació de formigó. Quan els residus de la construcció i la demolició arriben a la innovadora planta se sotmeten a un procés de preselecció, trituració, garbellat, rentat i classificació fins a obtenir un àrid reciclat a punt per tornar a construir.

Els avançats sistemes de nebulització i reg minimitzen la generació de pols durant el procés, i la planta de decantació integrada en la mateixa instal·lació permet el reaprofitament del 95% dels 800 metres cúbics d’aigua que es fan servir cada hora en el procés de neteja del material.

H-Zero té capacitat per gestionar més de 2.000 tones de residus cada dia en una superfície de 23.000m², i ha comptat amb una inversió de més de 15 milions d’euros.

Miguel Ángel Pérez, gerent d’Hercal, ha aprofitat la inauguració oficial per recordar que aquí la utilització d’àrids reciclats per fer formigó no està tan estesa com a la resta d’Europa i demanar que l’administració promogui la valorització dels residus i àrids reciclats enfront dels àrids naturals. “Serà en aquest moment, quan degut a l’increment de la demanda, hi haurà altres empreses que també s’animaran a engegar projectes similars al nostre”, va indicar.

“Com a societat compromesa amb el medi ambient no ens podem permetre continuar usant àrids naturals per fabricar la majoria de formigó que usem en els nostres carrers i que es poden fer perfectament amb els àrids reciclats rentats que fabriquem”, va assenyalar Pérez, que espera que H-Zero contribueixi a “fer un pas de gegant en matèria de construcció circular al nostre país”.

Tres premis de prestigi

H-Zero és una planta pionera pel seu compromís amb el medi ambient. En aquest sentit, la iniciativa d’Hercal ha rebut diversos reconeixements com el premi Grohe a la sostenibilitat dels Advanced Architecture Awards, el premi al Medi Ambient Carles Ferrer Salat de Foment del Treball i el Premi Cambra de Terrassa a la Sostenibilitat.

To Top