Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Les borses no acaben d’entrar en terreny baixista, malgrat les correccions d’algunes empreses del Nasdaq. Resisteixen, assumint una certa relaxació en paraules del governador de la reserva federal, per evitar una caiguda pronunciada del consum i, per defecte, de la producció. Això explica per què la correcció borsària, malgrat ser intensa, està sent tan ordenada i per què l’estagflació pot no ser tan dolenta per a les borses si els bancs centrals no normalitzen les condicions monetàries en la mesura prevista.
Si hi ha inflació, però els tipus no pugen o no ho fan en la mesura necessària, les borses s’enfilaran, encara que no hi hagi creixement econòmic, en un equilibri triangular entre l’estancament econòmic, la inflació i el manteniment dels tipus d’interès. Hi ha qui no pensa així i veu el futur de manera molt més negativa, veient una alta inflació i una pujada forta de tipus, de manera que condueixi inexorablement a una recessió.
Des de Renta 4 Banc ens inclinem més cap a la versió positiva, encara que ens situem molt lluny de l’optimisme ingenu que vivíem fa un any. El principal dubte que tenim és amb la Xina. El 2008 va sortir al rescat de l’economia global, llançant un enorme estímul massiu, i en els anys següents va ser responsable de la meitat de la despesa d’inversió del món en una proporció semblant a l’actual deute corporatiu, mentre que avui no sembla que pugui repetir el mateix, a no ser que el Govern xinès sigui capaç de treure pressió sobre les empreses, aconseguint no parar la seva economia.
Sembla que estem a l’inici d’un esperat ral·li d’alleujament que, duri o no, ens mostra la força de fons d’un mercat que espera continuar suportat per les condicions monetàries ultra expansives i que no vol esdevenir “baixista”.