Antonio Martínez, president del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, adherit a la patronal Cecot, ha aprofitat la participació activa de l’associació aquesta setmana a la 22a edició del Saló Internacional de la Logística i el Transport (SIL) Barcelona, per recordar, un cop més, la problemàtica de relleu generacional en el seu sector.
Martínez va formar part aquest dijous del panel de ponents que, moderats per Guillem Salvans, Senior Project Manager de la Fundació BERTELSMANN, van reflexionar sobre la FP vinculada a la logística des de diferents preceptes i van aprofundir en aspectes com els principals perfils professionals i tendències en la demanda de talent detectades al sector. “Ja fa uns anys que tenim detectada la falta de relleu generacional per als xofers o conductors de camió en els propers deu anys i des del Gremi de Transports i Logística de Catalunya estem treballant intensament en dues línies, d’una banda dignificar la professió i fer visible el paper d’aquesta professió en els entorns productius però també a nivell social. Només cal que ens remetem als anys de Covid19 i postCovid19 i com la ciutadania ha estat abastida en tot moment”, va destacar Martínez, que va assegurar que des de l’associació que presideix està treballant per fer més atractiva i més segura aquesta professió per al jovent mitjançant la formació.
“Pensem que la formació és part de la solució a futur perquè puguem comptar amb conductores i conductors nacionals, ben formats en habilitats digitals, tecnològiques, també idiomes i, això sí, apostar per una bona remuneració en funció de les responsabilitats que assumeixin”, va explicar Martínez.
Actualment a Catalunya només hi ha un únic Institut que realitzi el Grau Mitjà dual en conductors de camió a Vic. “La bona notícia és que properament s’ampliarà l’oferta a tres instituts més a Catalunya per formar conductores i conductors”, va anunciar el president del Gremi. Segons dades de l’Observatori de la Logística, realitzat per CIMALSA el 2021, la logística ja representava el 14,4% del PIB a Catalunya convertint-la en el segon territori europeu amb més pes del sector logístic sobre el Producte Interior Brut, només per darrera dels Països Baixos. A nivell estatal, el transport i la logística representa el 10% del PIB espanyol i va moure durant el 2021 uns 111.000 milions d’euros, generant prop de 1.000.000 de llocs de treball.