L’empresa Honext, amb fàbrica a Vacarisses, especialitzada a produir material per a la construcció a partir de residus de la indústria paperera, preveu tancar en els propers mesos noves rondes de finançament per valor de més de 10 milions d’euros, uns fons que destinarà, principalment, a l’obertura d’una altra fàbrica a Espanya o Portugal.
El director general de la firma, Pol Merino, ha explicat a Efe que Honext també incrementarà fins a finals d’any la seva plantilla, conformada ara per 23 treballadors, fins a tenir entre 35 i 40 empleats.
Nascuda el 2011 arran d’una patent de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Honext aconsegueix convertir els residus de fibra de cel·lulosa rebutjats per les fàbriques de paper en unes taules de fibres “equiparables a les de fusta, però totalment neutres en emissions contaminants i 100% reciclables”.
Aquestes taules poden utilitzar-se per a la construcció de parets i sostres o com a prestatges o elements decoratius. L’empresa ja compta amb una fàbrica industrial pilot a Vacarisses, amb una capacitat de producció actual de fins a 14.000 taules anuals, que la firma aspira a multiplicar per entre 3 i 5 vegades.
Tota la producció de la planta fins a final d’any està reservada per a comandes programades, una mostra que Honext necessita construir una nova fàbrica per accelerar el seu creixement: “Ara no podem vendre més”, comenta el seu directiu. Honext ha captat fins avui 5,5 milions d’euros d’inversors com Meroil, Sorigué, Construcía o Paul Clegg, i la família Merino controla el 40% del capital. A més, ha comptat amb una subvenció d’1,2 milions d’euros concedida pel programa europeu SME Instrument.
En el curt termini la firma preveu tancar una nova ronda de 2 milions i per a mitjans del 2023, una altra d’entre 10 i 12 milions, que servirien per escometre la inversió que requereix la nova fàbrica.
La planta, que se situaria a Espanya o a Portugal, ocuparia entre 10.000 i 15.000 metres quadrats i podria produir fins a 20.000 metres cúbics de producte, aproximadament mig milió de taules l’any. “Ha d’estar prop d’una empresa paperera o d’un gestor de residus seu, amb la qual tanquem un acord de subministrament de paper a llarg termini”, explica Merino.
Si el projecte marxés com està planejat, les properes obertures de fàbriques es farien preferentment “en col·laboració amb socis industrials o de mercat, per accelerar l’expansió”. La idea és comptar amb “petites unitats productives en les quals es regeneri el residu per al mercat local”.
Els responsables de la firma també són conscients que l’engegada d’una planta de producció comporta mesos de feina: “La fàbrica de Vacarisses la vam acabar el 2019 i no va operar fins al 2021, després de dos anys d’ajustos”, recorda.
La facturació actual d’Honext és modesta, ja que després d’arrencar la producció el 2021 preveu acabar el 2022 amb vendes per valor de 600.000 euros. Per al 2023, aquesta facturació hauria de com a mínim triplicar-se, fins als 1,5 milions.