Vytrus Biotech, especialitzada en ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals, ha doblat el valor de mercat després d’un mes a la borsa. El seu cofundador i conseller delegat assegura que la tecnologia té moltes aplicacions i no rebutja anar més enllà de la cosmètica.
Vytrus Biotech va néixer el 2009. Com va sorgir la llavor del projecte? Òscar Expósito (l’altre cofundador i conseller delegat) feia la seva tesi doctoral sobre el cultiu de cèl·lules mare vegetals a la Facultat de Farmàcia de la UB i jo, que feia un màster, vaig ajudar-lo. Vam veure que era una tecnologia que la indústria no aprofitava i que despertava interès en el sector cosmètic. Així, vam crear Vytrus Biotech. Vam estar gairebé dos anys a la UB i després ens vam traslladar a Terrassa.
Quin és el procés que segueixen els seus productes? En comptes de cultivar les plantes al camp, extraiem les cèl·lules mare i les cultivem en reactors, cosa que ens ajuda a estalviar més d’un 99% d’aigua i sòl. Controlem molt bé les condicions de cultiu i podem fer productes d’alta qualitat però segueixen sent naturals. No fem res que no faci la planta, simplement li donem certes condicions perquè produeixi els compostos actius que més ens interessen. Fem ingredients cosmètics, el component que dona efectivitat a la crema o gel.
Comercialitzen tretze ingredients cosmètics a partir de nou espècies de planta cultivades al laboratori. Pensen ja en nous llançaments? L’estratègia és treure un o dos productes cada any. Si en llancéssim deu, no tindríem temps per dedicar-nos-hi com cal. La idea és tenir una cartera complementària en diferents categories. Ara tenim ingredients actius per a arrugues, hidratació, taques, la caiguda del cabell… La categoria de productes “well aging” és el mercat més gran i on tothom té més productes, però no puc parlar de llançaments en concret.
Més enllà de la cosmètica, es plantegen entrar en altres àmbits dins de les ciències de la salut? És quelcom que tenim al cap. El focus principal és enfortir i fer créixer el negoci cosmètic, però cotitzar en el mercat et dona una capacitat financera que algun dia potser ens portarà a aventurar-nos en aquest sentit. La nostra tecnologia té aplicació en molts sectors: farmacèutica, veterinària, dermatologia, alimentació funcional… La diversificació de sectors és un potencial de creixement que no descartem.
“El focus per als pròxims anys no és tant ampliar països, sinó incrementar les vendes en els quals ja venem”
Comercialitzen a una trentena de països dels cinc continents. L’objectiu és seguir conquerint mercats? El focus principal de vendes avui dia és Europa i els EUA, els mercats on hem crescut més, però tenim vendes a 30 països i tenim acords comercials amb més de 50. Tenim molt camp per córrer però la venda en el nostre sector no és d’avui per demà, requereix formació i treball constant amb el client. Tenim bastants països potencials per seguir creixent però el focus principal per als pròxims anys no és tant ampliar països sinó incrementar les vendes en els quals ja estem venent.
Han tancat el 2021 amb una facturació de 2,8 milions d’euros, havent augmentat les seves vendes un 133% en els dos anys de pandèmia. Quines han estat les claus del seu creixement? L’esforç i la perseverança. Durant bastants anys hem sigut una empresa biotecnològica en el sentit estricte, és a dir, una empresa dedicada a recerca i desenvolupament que no guanyava diners. Tot just fa un parell d’anys que som una empresa rendible. Hem estat molts anys invertint i buscant finançament, tant públic per a investigació com privat a través de rondes de capital per anar finançant el creixement.
I fa un mes i mig van debutar al BME Growth. És un pensament que teníem de fa molt temps. Nosaltres tenim patents de productes i aplicacions concretes però no de la tecnologia. Tot i que es poden comptar amb els dits de la mà hi ha altres empreses que utilitzen la tecnologia de cultiu de cèl·lules mare vegetals i multinacionals que s’estan introduint en aquest món. Cada cert temps en surt alguna més i si no volem quedar-nos en un racó, hem de créixer de pressa. Una de les formes és tenir fonts de finançament, visibilitat i molts altres aspectes que aporta la borsa.
“La tecnologia té potencial i no volem quedar en un racó. La borsa aporta visibilitat i finançament per créixer”
Han doblat el seu valor de mercat el primer mes de cotització. Mai se sap com aniran les coses. Aquest últim any hem estat treballant intensament amb assessors i hem intentat fer totes les coses bé perquè no hi hagués un declivi al dia u. Estem contents perquè l’evolució és molt positiva.
Quins objectius s’han marcat? A nivell de facturació, ens plantegem créixer a doble dígit cada any i millorar les rendibilitats gràcies a l’escala.
Pensen a ampliar instal·lacions o canviar de lloc? Ara tenim 1.400 metres quadrats al centre de Terrassa en unes instal·lacions on tenim espai per créixer els pròxims 2, 3 o 4 anys. La nostra tecnologia és molt intensiva, però si un dia haguéssim de marxar, ens agradaria quedar-nos a Terrassa sempre que trobem un local per poder créixer com a mínim deu o quinze anys més.