Diners

Cap a una disjuntiva multidireccional

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

La primera de les direccions que se’ns plantegen és la més fatalista i ve de la mà de l’economista Nouriel Roubini, segons el qual l’economia estaria entrant en una fase tenebrosa de recessió amb forta inflació, que ja s’estava covant abans de la guerra d’Ucraïna, però, que ara, encara és més inevitable.

Una segona direcció seria la que comprèn una visió pessimista a curt termini però optimista a llarg termini. La idea és que la guerra passarà un fort peatge a l’economia a curt termini, per la pujada del petroli, el gas i altres matèries primeres, però que a mitjà i llarg termini l’economia tornarà a créixer amb força, una vegada superades la pandèmia i la guerra, ja que hem aconseguit un model òptim de control dels cicles econòmics i estem en una revolució tecnològica que impulsarà el creixement sense límits.

I finalment, la tercera direcció, la que compartim des de Renta 4 Banc, que és optimista a curt termini, però força menys optimista a mitjà i llarg termini, encara que sense caure en la visió fatalista de Roubini. Segons aquesta, si Occident guanya la guerra a Putin, i tot indica que així serà, hi haurà força eufòria a curt termini, i s’evitarà una recessió profunda, però a mitjà termini afloraran els problemes d’una economia altament endeutada, molt condicionada als diners barats i que arrossega problemes estructurals complexos que trigarà molt de temps a digerir-los, tot i que els bancs centrals no tallin l’assistència financera i mantinguin els tipus reals negatius durant molt de temps.

L’actual valoració dels bons, la corba de tipus, i les borses encara que en menor mesura, sembla que s’inclinen per aquesta darrera tesi amb les pujades de les dues últimes setmanes celebrant un final proper de la guerra, però sense tenir en compte el creixement a mitjà i llarg termini. La guerra econòmica amb Rússia continuarà durant molt de temps.

To Top