Diners

El Gremi de la Construcció aconsella endarrerir l’execució de nous projectes

L’associació empresarial llança un crit d’alerta davant l’increment “desmesurat” dels preus dels materials

El Gremi de la Construcció del Vallès (GVC) llança un crit d’alerta davant l’increment “desmesurat” dels preus de les matèries primeres i anticipa un alentiment del ritme de les construccions per l’encariment de preus de materials com el ferro, el ciment o els totxos.

El president del Gremi de la Construcció del Vallès, Toni Palet, assegura que l’augment exponencial de preus està provocant la “inviabilitat econòmica dels projectes actuals” i que això posa en perill la supervivència empresarial. De la mateixa manera, no descarta l’alentiment de l’activitat com a mesura preventiva. Palet afirma que la situació afecta tant les empreses constructores amb increments de costos en projectes ja pressupostats i en execució i amb demores en les entregues finals d’habitatges, com als consumidors amb l’augment del preu final.

“S’estan produint aturades preventives en altres sectors importants i no podem descartar que també s’acabin produint en el nostre. Estem experimentant increments de preus que sobrepassen els increments generats per la pujada de l’energia i, des del nostre punt de vista, no s’entenen”, indica Palet. “Ens estem trobant situacions tan complexes en el dia a dia d’un projecte de construcció en marxa com que el preu del ferro varia d’una setmana per una altra impactant directament sobre el cost total de l’obra. Tampoc s’expliquen increments del 100% del preu de les primeres matèries”, argumenta.

Des de l’entitat confirmen la preocupació de les empreses constructores enfront de les fluctuacions del mercat, la incertesa en l’execució dels projectes d’obra nova, el descens general de l’ocupació i la possible especulació dels costos de la construcció. El gremi continuarà expectant a l’evolució dels preus del mercat i no descarta acabar recomanant als seus agremiats alentir l’activitat per garantir la seva supervivència empresarial. “Haig de recordar que les nostres empreses son mitjanes i petites i que la seva capacitat financera i d’endeutament és limitada”, recorda el president del Gremi de la Construcció del Vallès. “És per això que els estem proposant endarrerir l’execució de noves obres i fer una anàlisi setmanal de l’escandall de despesa i de la compra de material en les obres que tenen en curs per evitar que entrin a en pèrdues i mantenir el teixit empresarial del sector”, diu.

El gremi també demana a les administracions públiques endarrerir les licitacions d’obres uns mesos per ajudar a estabilitzar els preus de les matèries primeres i, en conseqüència, “optimitzar el pressupost que hauran d’assignar”. “Sé que ens tirem pedres a la teulada del sector però hem d’evitar els sobrecostos que considerem innecessaris en els projectes de la ciutat. Cal ajustar les despeses i mirar de contenir pujades de preus que no responen a cost directe sinó a variables de mercat com l’acopi”, diu.

Dues obres públiques aturades per l’encariment dels materials

El Gremi de la Construcció aconsella endarrerir l’execució de nous projectes
To Top