Potenciar els mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes en matèria de consum. Aquest és l’objectiu del conveni que la Cecot i l’Agència Catalana del Consum han signat aquest dilluns i que servirà per establir línies de col·laboració i cooperació per tal que les empreses i organitzacions associades a la patronal terrassenca millorin el seu nivell de formació i informació i l’atenció als seus clients, alhora que es fomenti la mediació i l’arbitratge.
Segons ha explicat Francesc Sutrias, director de l’Agència Catalana del Consum, aquest 2021 les denúncies (que no reclamacions) dels ciutadans a Catalunya “han crescut moltíssim”, cosa que ha valorat com a positiva ja que “implica una ciutadania activa en la defensa dels seus drets”. Per a Sutrias, però, hi ha encara massa reclamacions i sancions, sent la primera causa les pràctiques abusives i la segona, l’obstrucció a la inspecció. “S’ha d’anar, per tant, a col·laboracions com aquesta per conscienciar, formar i difondre i reflexionar junt amb el teixit econòmic perquè tothom sigui conscient del seus drets i deures”, ha sostingut.
“L’autoregulació, en la mesura del possible, és un bon instrument, igual que els codis de bones pràctiques i el foment de l’arbitratge de consum”, ha dit, alhora que ha destacat que “tot i que un nombre elevat de les reclamacions de consum es resolen a través de la mediació i l’arbitratge, l’arbitratge continua sent la baula feble de la cadena“. “L’any passat un 61% de les reclamacions es van resoldre a través d’aquests mecanismes de consum però només un 9% van ser arbitratges i en l’acumulat de 2015-21, de les 78.000 reclamacions que hi ha hagut, només un 13% s’han resolt a través de mecanismes d’arbitratge”, ha detallat Sutrias, que aposta per canviar la legislació de l’arbitratge i fer-lo necessari per a quanties de fins a 3.000 euros, “que són la majoria de les reclamacions de consum”.
Segons ha assegurat Sutrias més enllà de “l’aparell de disciplina de mercat, d’atenció als consumidors i de procediments per resoldre a conflictivitat que això genera” que suposa l’Agència Catalana del Consum, per a aquest organisme també és clau la sensibilització, la col·laboració i la reflexió conjunta amb tots els actors del mercat, com les associacions empresarials, i aquest conveni n’és un exemple.
Per la seva banda, Antoni Abad, president de la Cecot, considera que aquest acord servirà per “intentar fer més transparent i amical la relació entre proveïdors i clients o consumidors” i promoure la resolució de conflictes buscant alternatives a la judicialització, posant “una base encara més sòlida a una idea que ja hem practicat però que encara té molt recorregut” i reforçant la tasca de l’assessor de consum de la Cecot.
Per al president de l’organització multisectorial, cal que “tothom tingui clar les seves responsabilitats, els seus drets i deures, per ajudar a reduir els potencials conflictes” i deixar documentades les relacions entre parts per “destensionar”. Per a Abad, la mediació i l’arbitratge ajuden a guanyar temps. “Els temps actuals ens han de portar a ser uns ciutadans amb aquesta visió que no tot ens ho ha d’acabar dient un jutge sinó que ho podem intentar acordar entre nosaltres”, ha destacat. “La mediació i l’arbitratge són modernitat i els entorns professionals han de ser facilitadors de solucions”, ha reiterat.