Les patronals territorials del Vallès Occidental i Oriental, l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Garraf i el Penedès posen en alerta a l’executiu estatal i l’urgeixen a actuar amb celeritat per esmorteir els efectes de “l’incontrolable” pujada dels preus de l’energia sobre les mitjanes i petites empreses i sobre les empreses de consum energètic intensiu.
L’ACEB, Cecot, Centre Metal·lúrgic, CIESC, FEGP, la UEA i la UEI reclamen accelerar les mesures que el Govern d’Espanya i la Unió Europea han anunciat que implementaran en breu per aturar l’increment “desmesurat” dels preus del gas i l’electricitat. “Quan va irrompre la Covid19, la ciutadania i les empreses vam reaccionar ràpidament a les demandes dels governs executius tant en les mesures sanitàries, com en les productives i les econòmiques. És més, com sempre, la societat va anar una passa per davant i va impulsar projectes de cooperació social per fer-hi front. Ara, esperem dels executius la mateixa reacció d’immediatesa per fer front a l’escalada dels costos energètics que posen en perill la continuïtat de gran part del teixit empresarial, els llocs de treball i els drets fonamentals de la ciutadania”, coincideixen les entitats.
Les patronals argumenten que després de l’impacte de la pandèmia i dels sobrecostos de matèries primeres, de l’increment dels costos del transport de mercaderies o de la manca de subministraments, l’increment exponencial dels costos energètics està portant a “un gruix d’empreses considerable” a preveure el tancament provisional de línies de producció o de l’aturada de l’activitat per evitar una situació de pèrdues. “Ja no es tracta de vetllar per la competitivitat de les empreses sinó que estem arribant a un punt en el que ens preocupa la seva continuïtat perquè està en perill la seva supervivència”, diuen.
Les entitats de representació empresarial territorial asseguren ser conscients que les mesures d’acció del Govern d’Espanya no s’aprovaran fins que, un cop reunit el Consell Europeu els propers 24 i 25 de març, el Consell de Ministres del 29 de març doni llum verda al Pla Nacional per donar resposta a l’impacte econòmic i social del conflicte d’Ucraïna, però insten l’executiu a actuar amb rapidesa.
Les entitats proposen que per reduir el preu del mercat OMIE abans que es desindexi el gas del mercat europeu de l’energia, es limiti el preu del gas sense haver d’esperar a modificar el sistema actual de construcció de preu per així tenir un impacte ràpid en les factures de les empreses. Consideren que una segona mesura que es podria prendre és que el preu es construeixi proporcionalment a l’aportació que realitza cada tecnologia. “Si el gas té una aportació del 15%, que el pes que tingui en el preu final sigui d’un 15%”, diuen.
En el marc de llarg termini, ACEB, Cecot, Centre Metal·lúrgic, CIESC, FEGP, la UEA i la UEI demanen accelerar “els projectes estructurals que han de permetre la transició energètica al país”, impulsant l’autogeneració, l’autoconsum i la implantació de la generació de renovables.