La Cecot ha presentat aquest dilluns una nova guia que pretén ajudar les petites i mitjanes empreses a implementar plans d’igualtat. La guia porta per nom “Igualtat a les pimes: 20 mesures per on començar” i s’ha elaborat amb l’objectiu de donar resposta a les dificultats que implica la introducció d’elements de responsabilitat social corporativa en l’àmbit de l’empresa, sobretot de les pimes.
Segons expliquen des de la patronal, la guia, coordinada des del servei d’assessorament de Responsabilitat Social de la Cecot, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, té un doble objectiu: d’una banda, donar a conèixer elements d’igualtat que poden incorporar-se a l’empresa de manera senzilla; i d’una altra, fer que l’empresa identifiqui accions que ja duu a terme en aquest àmbit i que pugui complimentar-les com a pràctiques sistematitzades.
Els plans d’igualtat estàndards són ja obligatoris per a les empreses amb més de 50 treballadors, però “la igualtat és un element indissociable de la responsabilitat social corporativa. L’hem d’estendre a les empreses de menys de 50 persones treballadores perquè això determinarà l’èxit o el recorregut que pugui tenir. Les pimes representen el 98 o 99% del teixit empresarial i si volem que la igualtat entri a les empreses, les pimes són clau”, ha destacat Pere Ejarque, assessor en Responsabilitat Social Empresarial de la Cecot (RSE), que sosté que “no hem de veure els plans d’igualtat com una cosa obligatòria sinó com un element que ens ha de portar a la reflexió“.
La guia incorpora 20 mesures “que es poden incorporar amb certa facilitat, però que no són les úniques”. “Tampoc cal que s’incorporin totes ja, alhora. La guia vol acompanyar, vol ser una caixa d’eines i que cada empresa triï les eines que creguin que els poden ser més útils”, ha explicat Ejarque.
Laia Sabater, tècnica d’orientació laboral de la Cecot, ha especificat que aquestes 20 mesures se centren en aspectes diversos com la selecció no sexista del personal, l’acollida a l’empresa, la conciliació, la lluita contra l’assetjament sexual, la igualtat salarial, el voluntariat corporatiu, la mentoria, la comunicació interna o l’acollida d’alumnat en pràctiques.
La guia consta d’una part descriptiva en què s’expliquen les mesures i s’aporten exemples de bones pràctiques i una part d’aplicació a complimentar per l’empresa amb les seves dades i la llista d’actuacions dutes a terme en relació a l’element en qüestió. Així, com a exemples, es fa menció als currículums cecs (avaluar-los sense noms, fotos, edat ni gènere del candidat) o la triangulació en el procés d’entrevista (que el candidat sigui entrevistat tant per un home com per una dona perquè poden tenir punts de vista diferents).
Segons l’assessor en RSE de la Cecot, la guia s’ha elaborat en base a criteris d’adaptabilitat, transversalitat i per ser un motor de reflexió i els 20 punts que incorpora poden comportar beneficis tangibles immediats com ara l’augment del compromís de la plantilla, la millora del clima i el rendiment laboral, la retenció i captació de talent a l’empresa, la millora de la reputació corporativa, l’augment de la credibilitat i la transparència, la prevenció de riscos o la millora de les opcions en àmbits de la contractació pública, entre altres.
“Volem que les pimes vegin els plans d’igualtat no com un problema més sinó com una oportunitat més”, ha ressaltat Ejarque.
El document es podrà consultar en versió digital a la web de la Cecot. La intenció és publicar també una versió impresa.