La Cecot demana celeritat al ministeri d’Economia en la resolució dels fons europeus Next Generation per als projectes estratègics ja presentats per les comunitats autònomes.
“Demanem a la ministra d’Economia que imprimeixi velocitat en el procés de revisió, i celeritat en les resolucions, per poder implementar els projectes al més aviat possible”, expressa el secretari general de la patronal, Oriol Alba, que lamenta que el Govern català hagi demanat 2.089 milions d’euros de fons europeus per dur a terme 12 projectes estratègics per al territori, un import que és només un 4,5% dels prop de 47.000 milions que Espanya rebrà dels Next Generation, segons publica aquest dilluns el diari ARA. “Tenint en compte criteris com el pes de Catalunya en el PIB d’Espanya o la població, el percentatge torna a quedar lluny de ser proporcional a la capacitat generadora de Catalunya”, comenta Alba.
Des de la Cecot assenyalen que al juliol del 2020 el Govern de la Generalitat va aprovar el Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social de Catalunya que pretenia articular una resposta efectiva i transversal als reptes econòmics i socials derivats de la pandèmia de la Covid-19 i que “durant setmanes, moltes entitats i empreses vam realitzar un gran esforç de coordinació per presentar una bateria de projectes singulars que tenien per objectiu fer evolucionar el nostre model econòmic i social, tal i com estableix la Comissió Europea en l’ús dels Next Generation”. Alba recorda que en el marc d’aquest pla que es van identificar 27 projectes emblemàtics i lamenta que “a hores d’ara el Govern de la Generalitat només n’ha pogut presentar 12”.
“Hi ha molts projectes transformadors en cartera, què passarà amb ells? Algú creu que amb 2.000 milions d’euros fins al 2026 és suficient per evolucionar i transformar realment el model econòmic? A nosaltres ens costa de veure, entre altres coses perquè coneixem de primera mà les inversions i els percentatge sobre l’esforç econòmic que suposa per una empresa transformar línies de producció, digitalització de processos, infraestructures, etc. Es requereix un esforç econòmic gran i un marge de temps llarg per fer efectiu un canvi. Si ho extrapolem a gran escala, tenint en compte criteris com el PIB que he comentat abans, aquests 2.000 milions d’euros d’inversió queden curts”, sosté el secretari general de la Cecot.
La patronal també critica les que les comunitats autònomes “no tenen cap veu, ni capacitat de decisió o gestió” a l’hora de definir els criteris d’assignació, objecte, destinataris o quanties sobre la major part dels fons territorialitzats. “Que les comunitats autònomes no tinguin la capacitat de prioritzar i definir les convocatòries dels ajuts en base a projectes estratègics dels seus territoris perjudica la reactivació de sectors i activitats considerades estratègiques o tractores al seu entorn”, considera la patronal, que insisteix a la ministra Nadia Calviño “que el coneixement per reactivar l’activitat productiva i l’economia està en el territori i en els sectors que desenvolupen la seva activitat en ell”.
Per a la Cecot, harmonitzar els criteris de la major part de les convocatòries d’ajuts amb fons europeus “comporta no tenir en consideració les casuístiques i polítiques de reactivació preses o impulsades per cada territori”. L’organització multisectorial espera que el ministeri reconegui el valor dels projectes presentats per la Generalitat entorn a infraestructures transformadores, tecnologia i medi ambient i que prioritzi la inversió d’acord amb el retorn i l’impacte sobre l’economia productiva.