Diners

L’empresariat no creu poder recuperar estabilitat encara

junta directiva cecot

La patronal lamenta l’increment de costos energètics, la crisi de subministraments i la fi de la pròrroga d’ajuts i crèdits

Una imatge de la reunió de la junta directiva de la Cecot / Cecot

Els membres de la junta directiva de la Cecot no creuen que aquest 2022 les empreses puguin recuperar estabilitat. En la primera reunió de l’any, celebrada aquesta setmana, s’ha fet palès la preocupació generalitzada per l’impacte dels increments dels costos energètics i la crisi de subministraments i matèries primeres, així com la finalització de la pròrroga dels ajuts i crèdits impulsats durant la pandèmia i l’augment del Salari Mínim Interprofessional fins als 1.000 euros.

“Havíem previst pressupostos d’estabilitat però les empreses veuran reduïts els marges i serà molt difícil que puguem tancar l’exercici sense pèrdues o que alguns arribin a poder finalitzar l’exercici complet, amb tots els factors condicionants”, assenyalen des de l’organització mutisectorial, que assegura que les empreses necessitaran repercutir l’increment de costos al consumidor final i això “acabarà generant un increment de la inflació“.

La patronal creu que l’economia no ha crescut al mateix ritme que l’SMI

Pel que fa a l’augment de l’SMI, l’associació empresarial assegura que des del 2018 ha experimentat un increment del 35,9% però que l’economia i la productivitat de les empreses i autònoms no ha crescut a aquest ritme. “Ans al contrari, estem experimentant un increment dels concursos de creditors i de les dificultats per fer front a l’endeutament generat per l’impacte de les mesures de la Covid-19 a moltes empreses”, sostenen.

La patronal lamenta que “no s’impulsen polítiques de suport a les pimes“. L’entitat assegura que les empreses estan esperant que els fons Next Generation “puguin revertir aquesta manca de suport a la reactivació econòmica, però dins l’empresariat està instal·lada una certa desconfiança en l’impacte ral i la distribució d’aquests fons”.

En la mateixa línia, durant la reunió van sorgir diferents veus que denuncien un distanciament entre les diferents administracions i el dia a dia de l’activitat econòmica. “Sembla que no siguin conscients del context econòmic d’incertesa en el que estem immersos”, diuen.

L’empresariat assegura que “tota aquesta situació posa pressió sobre els marges de les empreses” i que “pot derivar en un menor dinamisme econòmic i un alentiment de la creació d’ocupació en el sector privat”.

Els membres de la junta directiva de la Cecot també estan preocupats perquè d’aquí a un parell de mesos s’acaben les moratòries de préstecs impulsats durant la pandèmia. Segons l’entitat, “hi haurà dificultats perquè perquè un gruix important d’empreses puguin retornar aquests crèdits en l’actual context”. Així a la patronal els preocupa que “es desencadeni un increment de tancaments i concursos de creditors en el curt termini”.

Eines de suport

En aquest sentit, Oriol Alba, secretari general de la Cecot, va recordar als membres de la junta que l’entitat ha posat en marxa el programa HelpEmpresa per ajudar les empreses a anticipar-se i implementar mesures orientades a evitar entrar en un concurs de creditors o el tancament definitiu.

A més, Alba, va aprofitar l’ocasió per anunciar que pròximament la Cecot posarà en marxa una Oficina de finançament, ajudes i subvencions i una Oficina per la digitalització dirigides a orientar i acompanyar les empreses en les seves necessitats de fiançament o de digitalització en funció de la fase particular en que es trobi cada projecte.

To Top