Vytrus Biotech, companyia terrassenca especialitzada en ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals per a la indústria cosmètica, prepara el seu salt a BME Grwoth, mercat espanyol de valors anteriorment denominat Mercat Alternatiu Borsari i dedicat a empreses de capitalització reduïda que busquen expandir-se.
L’empresa egarenca té intenció de debutar en la modalitat de listing sense col·locació de la mà de GVC Gaesco Valores com a assessor registrat i proveïdor de liquiditat, i Garrigues i IMB Grup com a assessors legals.
La biotecnològica va néixer el 2009 com una “spin-off” de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB) de la mà dels emprenedors Albert Jané, biotecnòleg i bioquímic i màster en Ciències Farmacèutiques, i Óscar Expósito, biòleg i PhD en Biotecnologia Vegetal, que en són actualment els consellers delegats. Ha tancat l’any 2021 amb una facturació per valor de 2,8 milions d’euros, un 65% més que el 2020 (1,7 milions d’euros), seguint la tendència d’increment a doble digit anual dels últims 5 anys, i ha augmentat les vendes un 133% en els dos anys de pandèmia.
“Volem que la sortida al mercat ens ajudi a continuar desenvolupant els grans beneficis de la nostra tecnologia i que ens permeti potenciar el creixement de l’empresa”, destaca Albert Jané, conseller delegat, director general i cofundador de Vytrus Biotech.
Des de l’empresa sostenen que la seva incorporació a BME Growth proporcionaria un mecanisme de liquiditat i valoració objectiva de les accions de la companyia que podria servir com a referència per a potencials operacions corporatives futures, a més d’incrementar la seva imatge de marca, transparència i solvència, enfortint la seva relació amb clients, inversors, proveïdors i finançadors.
Ronda de finançament
Com a pas previ a la sortida al mercat, la companyia ha renovat part del seu accionariat amb una operació de 2,4 milions d’euros, majoritàriament en “cash out”. La ronda ha estat liderada pel fons Zamit Capital, vehicle inversor gestionat per GVC Gaesco Valores. Al mateix temps, IUCT Empren (INKEMIA) ha venut la totalitat de les seves accions tancant un període d’inversió de 9 anys en què ha estat un soci clau de la companyia, sobretot en les seves etapes inicials.
En aquesta mateixa ronda, el family office de Perfumeries Julia i el Institut Català de Finances a través del fons ICF Venture Tech II han tornat a invertir en Vytrus, reforçant la seva posició en la companyia, en la qual els fundadors mantenen la propietat d’un 40% del capital.
Un altre dels moviments estratègics de la companyia ha estat la remodelació del seu consell d’administració amb la incorporació de Mercedes Domingo, exvicepresidenta de Sara Lee, com a consellera independent, i de Jordi Rovira, director financer de la companyia, com a secretari del consell.
Exportacions a més de 30 països
A l’espera de realitzar l’auditoria anual, la biotecnològica estima que podria tancar l’exercici 2021 amb els millors resultats de la seva història, on el 65% de les seves vendes són fruit de les exportacions a més de 30 països.
Vytrus Biotech ha tancat 2021 amb un equip de 28 treballadors i amb unes instal·lacions de 1.400 m² al carrer Sant Gaietà de Terrassa, on s’investiguen, desenvolupen, produeixen i comercialitzen ingredients actius d’alt valor afegit per a la indústria cosmètica i el sector sanitari.