La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) compta des d’aquest dilluns amb una nova càtedra d’empresa amb seu a l’escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) que se centrarà en la construcció circular.
La nova càtedra és fruit d’un acord amb l’empresa espanyola Grupo Construcía, referent del sector, i neix amb l’objectiu d’impulsar i promoure el coneixement i la innovació en l’àmbit de l’economia circular dins del sector de la construcció i de la indústria associada a través de la formació, la investigació i la transferència de coneixement.
L’objectiu és establir un hub que difongui, promogui i faci créixer amb noves propostes la metodologia Lean2Cradle que Construcía S.L. ha dissenyat per reformular el model productiu a través d’una manera de fer on es prescindeix de tot allò que consumeix recursos i no aporta valor, involucra tota la cadena de valor assegurant la sostenibilitat i rendibilitat del projecte, optimitza el preu i redueix terminis.
I és que la metodologia que ha creat aquesta empresa espanyola, amb seu principal a Madrid però amb oficines també a Sant Cugat del Vallès, es basa en reduir els dos principals impactes negatius del sector de la construcció: la toxicitat dels materials i la creació de residus. Ho fa a través d’un sistema de producció regeneratiu en el qual els materials que componen un producte siguin ciclables, és a dir, puguin ser reutilitzats indefinidament i de manera segura per a les persones i el medi ambient (es seleccionen materials sense elements nocius i es defineix en la fase de disseny com s’utilitzarà després de la seva primera vida útil), i ho combina amb un sistema de gestió de projectes que busca optimitzar els processos i reduir els riscos propis del sector, com els sobrecostos o els lliuraments fora de termini.
“Això es tradueix en un augment de productivitat i una reducció dels costos operatius que permeten sumar sostenibilitat i rendibilitat”, defensa el director de transformció de Construcía S.L., Francisco Lendínez, que dirigirà la nova càtedra d’empresa juntament amb la professora de l’Eseiaat Núria Forcada.
Els impulsors de la iniciativa defensen que l’experiència empresarial en aquesta metodologia pionera en l’àmbit de la construcció, unida al coneixement que generen els equips docents i de recerca de la UPC en aquesta àrea de l’enginyeria, generarà resultats que ajudaran tot el sector a orientar la seva activitat amb criteris de construcció circular.
Arturo Fernández, cofundador i CEO del Grupo Construcía, ha explicat aquest dilluns en l’acte de signatura del conveni que la finalitat és “liderar la transformació del sector de la construcció per generar un impacte positiu en la societat i en el planeta, promovent que la indústria incorpori aspectes socials i mediambientals en la presa de decisions”.
Fernández ha detallat que la intenció és que la construcció es converteixi en un sector més transparent i col·laboratiu i ha assegurat que per aconseguir-ho cal involucrar les noves generacions d’estudiants que s’aniran incorporant en el mercat laboral els pròxims anys. “Per això estem aquí, per compartir la nostra experiència i coneixement i donar suport a la innovació a través de les vostres idees”, ha dit el CEO del Grupo Construcía, tot animant els alumnes de l’Eseiaat a “pensar en gran”.
“El problema és que ara intentem arreglar allò que s’ha construït amb una enginyeria inversa quan el que ens cal és una enginyeria positiva“, ha destacat en la mateixa línia Lendínez, que ha precisat que per això cal un canvi cultural i que els nous enginyers “tinguin el concepte d’economia circular en ment des del principi, des del disseny i la concepció”. “No podem treballar només en tenir reciclatge sinó que hem de treballar des d’un inici en el ciclatge de tots els elements i això té tres bases: disseny, digitalització i control de la vida posterior”, ha detallat
Segons ha comentat la professora Núria Forcada, s’introduirà el concepte de la construcció circular en diverses assignatures de l’escola, a nivell d’investigació i recerca, se sol·licitaran propostes de projectes a nivell europeu i estatal vinculats amb la digitalització i l’economia circular, i s’impulsarà la transferència de tecnologia. “Intentarem aglutinar totes les empreses que treballin en iniciatives d’economia circular en el sector de la construcció”, ha dit.
Daniel Crespo, rector de la UPC, ha destacat que la universitat suma ja 18 càtedres i ha posat en valor la importància de la col·laboració publicopivada perquè la investigació arribi al teixit socioeconòmic. “Les càtedres permeten abastar tots els àmbits de l’activitat universitària: ens permeten fomentar la investigació, incidir en la formació d’estudiants i arribar fins a la divulgació a la societat”, ha remarcat, tot destacant aquesta fórmula com una de les més flexibles i fructíferes entre empreses i universitat.