Diners

La Cecot reclama millores al projecte de reforma de la llei concursal

La patronal es mostra contrària el límit de deute de 2.000 euros entre Hisenda i la Seguretat Social a empreses en procés concursal. Considera que el topall és un fre per garantir una segona oportunitat

La patronal terrassenca Cecot celebra que la reforma del projecte de Llei Concursal comenci aquesta setmana el camí cap al tràmit parlamentari després d’haver estat aprovada pel Consell de Ministres de dimarts. No obstant això, critica la moratòria concursal i el límit de deute de 2.000 euros a empreses en procés concursal.

L’organització multisectorial considera que el topall de 2.000 euros en deutes amb Hisenda i amb la Seguretat Social per una empresa, especialment microempreses i autònoms, és un fre per garantir una segona oportunitat. Enric Rius, assessor financer i fiscal de l’associació empresarial qualifica de “broma” la proposta de limitar el deute públic a aquesta quantitat “perquè tots els autònoms i microempreses que han tingut la pega de trobar-se en una situació concursal son bàsicament insolvents i tenen deutes tant amb Hisenda, com amb la Seguretat Social”. “Si això no es resol d’una forma definitiva, no hi haurà segona oportunitat possible. Tornem a tenir la sensació que el Govern genera categories de primera i de segona ja que ens trobem amb situacions on hi ha crèdits de primera, és a dir, que mai s’exoneraran (els crèdits públics), i de segona, els deutes que sí es poden exonerar (els crèdits a privats)”, sosté Rius.

Aquest serà un dels punts que la Cecot demanarà reconduir durant el tràmit parlamentari com també plantejarà a la ministra Calviño la necessitat de preveure mesures financeres i anticipar-se a l’impacte que tindrà la finalització de la moratòria de capital a la pròxima primavera. “Tal i com està la situació de recuperació, amb el retorn de la pandèmia, la crisi de subministraments, els costos energètics, la inflació…, si no es pren alguna mesura ens podem trobar amb una situació realment preocupant pel volum d’empreses sense viabilitat financera”, explica Rius.

Així, la Cecot sol·licitarà a Calviño que planifiqui, analitzi i prevegi el que pot esdevenir i prengui les mesures financeres necessàries per anar donant sortida al possible pic o acumulació que es pot donar. “El que es tracta és d’evitar que moltes empreses de cop, de manera simultània, es trobin en un procés concursal. Necessitem que es puguin anar atenent els casos i, sobre tot, evitar que empreses viables desapareguin com a conseqüència de la pressió financera quan l’únic que necessiten per sortir-se’n és temps”, diu Rius.

L’entitat també es mostra crítica amb la possibilitat de prorrogar la moratòria concursal fins que la reforma de la Llei entri en vigor, una data prevista per al 30 de juny de 2022. “Una empresa que ha de presentar concurs ho ha de fer perquè és insolvent, i amb la insolvència no hi ha moratòria que valgui perquè deixa desprotegits a treballadors, proveïdors, clients, etc.”, defensa la patronal.

Malgrat tot, la Cecot considera que el text aporta millores en relació a determinats temes de procediment i tot el que fa referència a les reestructuracions preventives i prèvies a la situació concursal és positiu “perquè quants més concursos es puguin evitar millor”, assenyalen des de la patronal terrassenca, que els propers dies analitzarà en profunditat el text del projecte de reforma i elaborarà un document de propostes que remetrà als grups parlamentaris al Congrés dels Diputats

La Cecot reclama millores al projecte de reforma de la llei concursal
To Top