El Govern català ha aprovat destinar 400.000 euros a la plataforma IAM 3D HUB, amb seu a les instal·lacions de Leitat a Terrassa, amb l’objectiu d’accelerar l’adopció de les tecnologies vinculades a la fabricació additiva i la impressió 3D per part de les empreses catalanes.
L’ajut està atorgat per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, que ja fa temps que dona suport a aquest centre d’innovació digital posat en marxa el 2018 per facilitar a les pimes l’accés a aquest tipus de tecnologies, considerades clau en el procés de transformació digital del teixit industrial.
El hub ofereix a les empreses una finestreta única per avaluar, orientar i abordar totes les seves necessitats en fabricació additiva, alhora que contribueix a una nova era de producció des del codi fins al material sense eines com un sistema de fabricació ràpid, segur i eficient.
L’IAM 3D HUB compta amb una desena de socis entre els que destaquen el centre tecnològic terrassenc Leitat, Hewlett Packard (HP), Renishaw, Forward AM by BASF, AM Solutions, Materialise i Abrast by Coniex com a socis tecnològics, a més de la 3D Incubator (la primera incubadora d’impressió 3D d’Europa), Fira de Barcelona, i la seva principal fira dedicada a la impressió 3D, INDUSTRY From Needs to Solutions, com a socis estratègics.
Amb aquest ajut, el Govern pretén donar suport al creixement i internacionalització d’aquesta plataforma amb la posada en marxa de noves activitats i serveis i amb un equip més gran de professionals.
La iniciativa forma part de l’estratègia del Govern per contribuir que les pimes catalanes de diferents sectors industrials gestionin la transició i incorporació de tecnologies digitals als seus processos productius, productes i serveis, per oferir més valor afegit al seu mercat, augmentar la seva competitivitat i garantir la seva sostenibilitat econòmica.
De fet, l’IAM 3D HUB té com a objectiu accelerar l’adopció i el desenvolupament de tecnologies de fabricació additiva i impressió 3D en els sectors de fabricació de la Unió Europea com una forma alternativa de dissenyar, desenvolupar i fabricar nous productes i serveis competitius que enforteixin la seva competitivitat.
Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha 118 empreses catalanes que es dediquen a la fabricació additiva (conjunt de tecnologies que permeten crear objectes volumètrics a partir de models digitals mitjançant impressores 3D que dipositen el material, generalment per capes, per obtenir la peça final), que facturen 325 milions d’euros i ocupen més de 1.300 treballadors.
El Govern català assegura que es tracta d’una tecnologia molt rellevant per a la indústria, ja que és aplicable en una gran quantitat de sectors, ja sigui a la fase de producció com a la de fabricació de prototips i utillatges. “Permet un alt grau de flexibilitat i personalització i, a més, redueix el time to market i fa possible fabricar sèries de productes en altres llocs del món, personalitzant-les i adaptant-les a l’usuari final”, destaquen des de la Generalitat.
