Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
L’aparició aquesta última setmana en els medis de la variant del Covid anomenada Òmicron, que ja fa setmanes que sembla estava entre nosaltres, conjuntament amb la sensació de que les borses estan molt altes i que la inflació no és tan conjuntural com semblava inicialment, creiem, són els desencadenants d’aquesta davallada en les borses.
Hem passat d’un escenari on l’expectativa d’un ralli a final d’any amb l’augment del consum i de les vendes portaria a màxims de nou a les borses, a un escenari, on els dubtes tornen a prendre patró. Si analitzem en detall, veiem que els inversors mes petits, els anomenats mans dèbils, han estat els responsables de les caigudes exclusivament a Europa, mentre que per contra els grans inversors, o sigui les mans fortes, són els que han sortit en les borses americanes, especialment del Nasdaq.
Sembla doncs, que els efectes de la por al contagi i al confinament han afectat a tots els mercats, i pensem que poden accelerar l’estancament del creixement que s’insinuava amb les últimes dades mundials. No gens menys, pensem també que l’anunci d’Òmicron sigui una estratègia per augmentar la vacunació, doncs s’ha demostrat molt fiable per lluitar contra el Covid i els seus efectes sobre l’economia. També veiem que als EUA, la Fed segueix temen més a la inflació que als efectes d’una nova onada de Covid, doncs segueix pensant en augmentar el ritme del tapering i acostar-nos un possible augment de tipus d’interès.
Les caigudes han afectat a moltes empreses i sectors, però no als beneficiats per un possible confinament i a les farmacèutiques, i per tant, podríem estar davant d’una correcció que podria arribar al 10% i després tornar a rebotar, d’acord amb les bones dades dels rendiments empresarials, o bé, per contra, seguir corregint a la baixa i com a molt, plans, condicionats per la inflació i les dades macro de creixement, posant en perill l’esperat ralli de cap d’any.