L’AEI Tèxtils, clúster català de materials tèxtils avançats amb seu a Terrassa, i FITEX (Fundació Privada per la Innovació Tèxtil) posen en marxa una nova iniciativa per aconseguir recuperar els residus que genera el sector dels tèxtils d’ús tècnic a Catalunya i desenvolupar nous productes i promoure l’economia circular. Es tracta del projecte Circular.Tèxtils.Cat, que començarà a caminar aquest mateix mes de novembre amb una dotació econòmica de 33.000 euros i que compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la col·laboració de l’Intexter (Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa)-UPC i Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
A partir de la recerca de diversos residus tèxtils (retalls de teixidoria, restes de filatura, etc.) generats per diferents empreses sòcies del clúster AEI Tèxtils, es crearà un “marketplace” per detectar i caracteritzar els residus. Serà en format virtual (web) i també físic a l’Intexter i Elisava. A més, es realitzarà una “hackathon”, una marató d‘innovació amb estudiants del departament d’enginyeria de materials de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i d’Elisava, juntament amb dissenyadors i membres d’empreses catalanes del sector de la moda per tal de desenvolupar productes i idees de negoci circulars amb aquests residus. El projecte estudiarà la viabilitat empresarial de les solucions o conceptes proposats.
Una vegada finalitzat el projecte, l’objectiu de les entitats promotores és mantenir en funcionament la dinàmica generada, ampliant les llibreries de residus amb noves mostres i promovent el contacte entre empreses de diversos sectors.
Des de l’AEI Tèxtils asseguren que la iniciativa suposarà una millora per al sector de tèxtils d’ús tècnic català, bàsicament format per pimes, ja que se’ls generaran noves oportunitats per contribuir a la reducció de l’impacte mediambiental del sector. Així mateix, “també impactarà positivament en les empreses de moda i roba per a la llar, ja que tindran accés a matèries primes sostenibles i d’alt valor afegit amb propietats tècniques“, diuen, alhora que destaquen que el projecte s’orienta a estructurar la indústria tèxtil i de la moda cap a un model productiu circular i busca facilitar la transició de les petites i mitjanes del sector.