Diners

BBVA anuncia una gran recompra d’accions

El grup financer ha guanyat 3.311 milions d’euros en els tres primers trimestres de l’any

El banc deixa enrere els 15 milions d’euros de pèrdues dels nou primers mesos de 2020

El grup BBVA ha obtingut un benefici atribuït de 3.311 milions d’euros entre gener i setembre del 2021, segons va informar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i deixa així enrere les pèrdues de 15 milions d’euros que va registrar en el mateix període de l’any passat, quan va haver de fer dotacions per la pandèmia i actuar en la filial nord-americana, posteriorment venuda a PNC.

En el tercer trimestre, el benefici atribuït és de 1.400 milions d’euros, “un dels més elevats de la història”, afirma l’entitat, que supera així els 1.294 del trimestre anterior.

Aquest resultat ha estat possible gràcies a la fortalesa del marge d’interessos i les comissions, així com a una evolució millor de l’esperada dels sanejaments crediticis.

Amb aquesta situació, BBVA prepara una de les recompres més grans d’accions a Europa. En roda de premsa, el conseller delegat del grup, Onur Genç, va explicar ahir que destinaran un màxim de 3.500 milions d’euros a la citada recompra del 10% del seu capital –gairebé el mateix que han guanyat fins a setembre– i que ho faran en diversos trams, el primer d’ells immediatament després de l’Investor’s Day, previst per a mitjans de novembre.

Aquesta inversió, que busca donar valor a l’accionista amb menys títols però més cars, no esgota la guardiola de capital excedent que té el banc després de la venda de la seva filial als Estats Units, per la qual cosa Genç ha obert la porta a explorar altres opcions com continuar millorant el dividend o créixer orgànicament en els principals mercats on opera. En el cas concret d’Europa, Genç va destacar ahir la captació de 535.000 clients aquest any i ha avançat que si l’euríbor deixa de ser negatiu, els ingressos del BBVA abans d’impostos augmentarien en 300 milions d’euros més.

Després de l’entrada recent a Itàlia amb el llançament d’un banc exclusivament digital, Genç creu que cal esperar a tenir “senyals clars” que els clients estan satisfets amb l’oferta, encara que està content per l’evolució en aquests primers dies. En la seva opinió, només si l’experiència d’Itàlia es converteix en un èxit, pensaran en la possibilitat d’exportar aquest model “a mitjà termini” a altres països.

L’entitat, que va pactar un ERO amb els treballadors el mes de juny, preveu la sortida de 2.935 persones i el tancament de 480 oficines. Segons informa a la CNMV, l’ERO generarà un estalvi d’uns 250 milions d’euros anuals a partir de l’any vinent, dels que 220 són despeses de personal. Per aquest any, quan ja han començat les sortides, l’estalvi serà d’uns 65 milions d’euros abans d’impostos, i la majoria es materialitzaran en l’últim trimestre.

BBVA anuncia una gran recompra d’accions
To Top