Big data, impressió 3D, realitat augmentada… El món està immers en una quarta revolució industrial. L’aparició d’Internet i la digitalització han obert la porta a la irrupció de noves tecnologies que ofereixen oportunitats molt atractives.
Catalunya és una de les comunitats líders en el mapa d’aquesta indústria anomenada 4.0, però tot i això encara hi ha força empreses que no coneixen quina és la seva posició real amb relació a l’adaptació d’aquestes tecnologies o quines poden integrar per convertir-se en organitzacions més eficients i competitives. Per això, l’Ajuntament de Terrassa, junt amb el centre tecnològic Leitat i la consultoria Lead to Change, posen en marxa el programa Fast Impact, en què un màxim de set empreses podran gaudir de 50 hores d’acompanyament i mentoratge personalitzat.
“El món físic i el digital s’han unit en un tot i això és irreversible. Les empreses, independentment de la seva activitat, sector i mida, es veuen afectades per aquest context, que és global, i cal que, en menor o major mesura, incorporin totes aquestes tecnologies”, explica Sergi Artigas, director d’estratègia en innovació de Leitat. “Una empresa de serveis no necessita impressió 3D ni robòtica, però sí ciberseguretat”, diu.
De fet, no cal tornar-se boig. El quid de la qüestió és saber quins dels nou vectors de la indústria 4.0 poden ser realment útils per a cada empresa i quins no. “Més que fer una gran inversió, allò important és fer una inversió intel·ligent, basada en el resultat que obtindràs, els avantatges que t’aportarà i la recuperació de la inversió”, explica Artigas.
Canvis en diversos aspectes
Preguntat per una possible destrucció d’ocupació amb l’avançament de l’automatització, l’expert en innovació reconeix que hi ha certs llocs de feina que deixaran d’existir tal com els coneixem avui, però se’n crearan de nous. De fet, la indústria 4.0 comportarà canvis en diversos aspectes, no només aquest, sinó també en els models de negoci, en l’educació i la formació i la normativa o regulació, que s’hi hauran d’adaptar, apunta.
Una de les empreses terrassenques que s’hi està adaptant és Estamp SAU, dedicada als aïllants tèrmics per al sector de l’automòbil. Ara fa uns sis anys, la companyia va començar a recopilar informació assistint a fires i congressos i després va contactar amb diversos centres tecnològics perquè els fessin un diagnòstic de la seva situació en comparació amb la resta d’empreses del sector i propostes de millora. “Nosaltres ja rebíem les comandes dels clients de forma automatitzada i ja fèiem moltes simulacions, però hi havia altres aspectes a incorporar”, comenta Marc Jordan, director tècnic i d’innovació d’Estamp.
Així, ha dut a terme i encara està executant diversos projectes per introduir la visió artificial en la detecció de defectes en peces, la sensorització per poder captar dades que permetin anticipar problemes o la fabricació additiva en elements de suport a la producció per aconseguir processos més eficients. Jordan confirma que tot això els està permetent tenir processos més controlats i estables i ser més eficients i competitius.
Els 9 pilars o vectors
Robòtica
Els robots són capaços d’automatitzar i coordinar tasques logístiques, aconseguint reduir els costos i augmentar la producció.
Fabricació additiva
Crear objectes físics a través de models digitals, aconseguint productes personalitzats.
Ciberseguretat
És una capa tecnològica de protecció obligatòria per a tot allò que està connectat, sigui un dispositiu, una màquina, un telèfon, una xarxa…
“Big data”
Recopilar i analitzar una gran quantitat de dades per poder prendre decisions més acurades.
“Cloud computing”
El núvol permet emmagatzemar dades i disposar d’aplicacions accessibles des de qualsevol lloc i hora, quelcom pràcticament imprescindible per a empreses amb diverses seus o ambients de feina.
Internet de les coses
Interconnexió digital dels objectes quotidians a partir de sensors, programari i altres tecnologies que permet la recollida i l’intercanvi d’informació.
Simulació
Usar models virtuals per provar solucions, anticipar problemes i escurçar la distància entre investigació i producte final.
Realitat augmentada
Fusió d’elements físics i virtuals en temps real per crear catàlegs interactius, visualitzar maquinària complexa de reparar permetent veure diferents estats de muntatge i desmuntatge…
Integració
La integració de dades i sistemes al llarg de tota la cadena de valor garanteix que tots els departaments i funcions de l’empresa formin part d’un únic sistema integrat, sent més senzill extreure’n conclusions.